Kalla högervindar i Israel inför valet

I morgon är det val i Israel och min engelske vän Ben White, journalist och författare till boken Israeli Apartheid: A Beginner’s Guide sammanfattade det väl i en uppdatering på facebook nyss: Tomorrow Israelis go to the polls to pick the next government: Apartheid Type A, or Apartheid Type B.

Det blåser kalla högervindar i Israel inför valet. Extremhögern går framåt och ett av de värsta partierna som leds av bosättaren Naftali Bennet kommer med största sannolikhet att ta plats i den förväntade högerregeringen Netanyahu/Lieberman. Bennets är tydlig med att han är emot en palestinsk stat och för att göra en tvåstatslösning omöjligt skall fler bosättningar byggas, mer palestinsk mark annekteras.

Joakim Wohlfeil skriver väldigt bra om detta på Diakonias blogg och han formulerar många av de tankar jag också har:

”När Hamas vann det palestinska parlamentsvalet 2006 införde omvärlden tuffa sanktioner för att man valt en regering som inte tog avstånd från våld, inte erkände Israels rätt att vara en stat och inte respekterade tidigare avtal. På tisdag kan Israel ge makten åt politiker med samma agenda.”

Som rubrik på sitt blogginlägg har han ett mycket talande citat av Bennet:

”I början kommer omvärlden inte att erkänna vår suveränitet över området, men när vi väl etablerat tydliga fakta på marken kommer de att anpassa sig”

Jag rekommenderar alla att läsa Joakims text.

Usch, det känns så himla läskigt att läsa om de här strömningarna och hopplöst att valet står mellan, som Ben White skriver, apartheid och apartheid – ockupation och ockupation. Men, som jag skrivit så många gånger tidigare står ju hoppet om en rättvis fred till att omvärlden tvingar Israel att upphöra med ockupationen.

Otäckt är också att vi har fått en ny så kallad pro-israelisk grupp i Sverige som förespråkar samma linje som Bennet. Som säger att det inte finns några palestinier, att palestinierna – som de benämner araber – inte har rätt till sin mark. En grupp som är ganska liten men som är väldigt aktiv. Nytt för oss att förhålla oss till, för så extrema åsikter och de metoder som de använder (besöka och försöka sabotera alla aktiviteter vi gör, filma meningsmotståndare och sprida etc.) har vi inte sett på flera år.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s