tack Uppsala för en fin dag!!

Tack för i går alla inblandade Forumdagen om Palestina på Ungdomens hus i Uppsala. Det blev en jättefin dag med många viktiga och starka föredrag och väldigt god hemlagad falafel. Kul att så många unga och ”nya” aktivister togs sig dit och ville veta hur de kunde engagera sig vidare.

Saeed Amireh från Nillin på Västbanken inledde dagen med sin starka berättelse om hur det är att växa upp under ockupation. Även om jag hört det många gånger, och även besökt byn, så blir jag väldigt berörd av att höra hur en ung människa berövas sina möjligheter till ett bra liv. Hur han, som så många andra palestinska ungdomar, arresterades och fängslades några dagar innan examen när han var 16 år. Det tar tid att reparera. Sen hur en av hans bästa vänner dödades av israelisk militär under en ickevåldsdemonstration mot muren, hur hans pappa en dag arresterades för att ha varit med vid demonstrationer och hölls fängslad i över ett år. Den är hårt drabbad av militärens aggression den lilla byn Nillin. Men ändå ger de inte upp och ständigt kommer de på nya kreativa sätt att motsätta sig landstöld, murbygge etc.

Jag höll ett föredrag om om ockupationen – dåtid, nutid och framtid, ungefär och försökte också inspirera till aktivism. Dick Urban Vestbro från KTH talade om BDS-rörelsen och framför allt hur aktionsgruppen på KTH arbetar med akademisk bojkott. Sen hölls föredrag om palestinier i diasporan och om Ship to Gaza och det hölls en workshop i palestinsk folkdans, dakbe.

Jag var glad och peppad när jag åkte hem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s