Omvärlden måste stödja det palestinska ickevåldsmoståndet

trendtwitterI helgen trendade #BabAlShams på twitter världen över. Det innebär att många många spred budskapet om den palestinska byn som aktivister byggde upp på palestinsk mark där Israel planerar för illegala bosättningar. Det område Israel kallar E1. Hundratals palestinier deltog och nya personer strömmade hela tiden dit till fots eftersom den israeliska militären spärrat av vägarna runt omkring.

Två dagar fick staden leva. Trots att det fanns tillstånd från landägaren som kunde visa upp papper på rätten till marken och trots att Israels högsta domstol sagt att de kunde stanna i en vecka (tror jag det var). 500 israeliska gränspoliser stormade byn, rev alla tält och grep aktivisterna som gjorde fredligt motstånd. Allt gick att följa direkt på twitter, facebook, youtube, i tidningar och på tv. Och plötsligt blev det väldigt tydligt även för dem som inte är så insatta i konflikten/ockupationen hur orättvist allting är. Palestinier tvingas bort med våld från sin mark och snart kommer där att byggas israeliska bosättningar. Olagliga. På stulen mark.

Jag är imponerad av denna fantastiska aktion och alla modiga palestinska aktivister. Ickevåldsmotstånd har alltid varit det mest framgångsrika i Palestina. Det som gjort att det inte nått hela vägen, är bristen på omvärldens stöd. Aktivisterna säger att detta är en ny taktik att protestera mot bosättningarna, att ockupera innan marken ockuperas.

Så nu har omvärlden en ny chans att visa sitt stöd till det palestinska ickevåldsmotståndet.

Al Jaazera om och från rivningen: http://bcove.me/6kz1dvzd

Amira Hass i Haaretz: E-1 protest marks change of tactics by Palestinian Activists

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 reaktioner på ”Omvärlden måste stödja det palestinska ickevåldsmoståndet

  1. anna

    Tack. Nä det är skandal att det inte rapporterades om i svenska medier. I andra sammanhang lyfter man ju ickevåldsmotstånd till och med som kampanjer på nyhetsplats. (t ex munkarna i Burma)..

    Hoppas så att det här kan bli en början på att motståndet uppmärksammas!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s