Jul, FN och tidning till tryck

Nu börjar jag längta till julen, eller inte julen i sig men att få lite lugn och att mysa med familjen. Har varit mycket jobb senaste tiden och jag hatar känslan att känna mig otillräcklig. Men så kommer det alltid vara så länge vi inte har resurser att anställa fler på PGS. I dag är i alla fall tidningen nästan klar för tryck, ska fixa lite småsaker bara. Det blir verkligen medlemmarnas tidning den här gången, med både medlemmar som skriver och mycket om vad som händer i lokalgrupperna och centralt. Det känns bra, eftersom förra tidningen var ett temanummer och då finns ju ingenting sånt. I brevlådorna hos folk någon dag innan julafton, Inshallah!

Jag skrev en inledarartikel till Fria Tidningen som publicerades i onsdags med lite tankar om FN-omröstningen. Den finns inte på nätet än, så jag kan inte länka utan lägger in den här rakt av. Före korren, så något är ändrat i tidningen tror jag. Men mina poänger är ju desamma.

Den 29 november på FNs dag för solidaritet med det palestinska folket röstade generalförsamlingen för att uppgradera Palestinas status i FN till ”non-member observer state”. Beslutet togs med en förkrossande majoritet, 138 länder röstade för 9 mot och 41 avstod. Det var in i det sista oklart hur Sverige skulle rösta och det kändes väldigt lättande när regeringen deklarerade sin ja-röst. Det hade varit oerhört pinsamt om vi, som när det gällde palestiniernas UNESCO-medlemskap, hade sållat oss till den lilla skara av länder som röstade nej. Förutom Israel var det USA, Tjeckien, Canada, Mikronesien, Panama, Marshallöarna, Palau och Nauru som var emot. Alltså bara ett enda EU-land.

Det mest glädjande med omröstningen är att Palestinafrågan på riktigt hamnat på den politiska dagordningen, även om jag hade önskat att det handlade om att kräva ett slut på den Israeliska ockupationen. Nu handlar det mer om steg i rätt riktning och en väldigt viktig markering att Israel inte har något veto i den här frågan. Väldigt bra att så många länder för en gångs skull vågade gå emot både Israel och USA trots hot och vädjanden om att avslå resolutionen.

Reaktionerna hos mina palestinska vänner har främst varit positiva och då framför allt på grund av detta, att omvärlden vågade stå upp för palestiniernas rätt. En annan viktig sak är att det nu öppnas möjligheter som tidigare inte fanns, som att anmäla Israel till ICC – Internationella brottmålsdomstolen för krigsbrott.

Alla är dock inte positiva. Många ställer sig frågan, men nu då? Att Palestina får en mer statsliknande status i FN förändrar ingenting i människors vardag. Ockupationen pågår som vanligt och kritikerna menar att detta riskerar att viktiga frågor som flyktingarnas rätt att återvända glöms bort. Det blir en viktig uppgift nu för Palestinarörelsen att se till att det inte blir så och att huvudfrågan nu blir ett slut på ockupationen och en rättvis fred.

Israels reaktioner på statusuppgraderingen lät inte vänta på sig. Redan dagen efter omröstningen presenterades uppgifter om att 3 000 nya hus ska byggas i illegala bosättningar på Västbanken och i Östra Jerusalem.

Att Israel öppet deklarerar sina kommande brott mot internationell rätt är ingenting ovanligt och de brukar alltid komma undan med det. Kan det vara så att EU, eller i alla fall några EU-länder denna gång kommer att agera? Det verkar så.

I måndags kallade Sverige, Frankrike och Storbritannien till sig de israeliska ambassadörerna i respektive land och framförde en protest mot planerna att bygga ut bosättningarna. Enligt den israeliska dagstidningen Haaretz ska både Frankrike och Storbritannien ha hotat med att kalla hem sina ambassadörer från Israel och enligt tidningen ska en europeisk diplomat ha sagt att den här gången kommer det inte att stanna vid fördömanden, utan att man ska agera i handling också.

Jag hoppas innerligt att den där diplomaten har rätt och om det är så, är det inte en dag för tidigt. Att endast ett EU-land röstade nej till uppgraderingen kanske öppnar för att några regeringar vågar agera och stå upp för internationell rätt och mänskliga rättigheter även när det gäller Israel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s