Gaza får vila

Efter åtta dagar upphörde Israel med bombandet av Gaza för nu. Folk är mycket lättade och glada. Men alla vet ju att det inte betyder mer än just vila. För Israel bombar Gaza lite då och då. Förödelsen efter offensiven är enorm. Så många döda och skadade. Så många sår att läka. Så många byggnader raserade.

Så många trauman. Framför allt hos barnen.

Jag har inte kollat siffrorna till hundra procent, men så här ungefär kan vi sammanfatta de synliga skadorna efter dessa skräckdygn. Till detta ska läggas de hundratusentals som drabbats av trauma och stress.

162 palestinier dödades, 42 av dem barn, 11 kvinnor och 18 äldre

1 200 skadades, varav 421 barn.

36 moskéer, 25 skolor, 1 sjukus träffades, 2 fotbollsarenor, 2 broar attackerades, 100-tals bostadshus

Tre israeler dog och flera skadades av raketer.

Och en vapenvila innebär inte någon fred, inget slut på ockupationen. De som går mest stärkta ur det här tror jag är Hamas, som fått skriva under fredsavtal med Israel och pratat med USAs politiker och jag tror att många tycker att de ändå försökt försvara sitt folk. Palestinierna är mer splittrade än någonsin, något som passar Israel bra.

Jag hoppas nu att omvärldens blickar och medias strålkastare fortsätter riktas mot Palestina. Ingenting är över. Allt är skört. Och Israels ockupationspolitik är grym även när de inte bombar Gazas instängda befolkning dygnet runt. Det finns heller inget som säger att Israel inte kommer att återuppta bombandet. Ligger det i deras intresse, hittar de en anledning. Kanske skjuter någon som Hamas inte kan kontrollera en raket mot Israel!? Skulle det räcka för att helvetet skall braka lös? Hoppas inte.

Jag tycker att Bitte Hammargren beskrivit den här attackens förlorare på ett bra sätt: ”Utan fredsavtal spricker vapenvilan”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s