De tillfångatagna svenskarna är hemma och Israel belönas med nytt handelsavtal

Nu är äntligen alla svenska passagerarna från Estelle hemma. I går klockan 15.15 landade de sista på Arlanda och åkte direkt till en presskonferens på ABF-huset. Jag var där och hälsade dem välkomna hem och lyssnade till deras berättelser från bordningen.

Här kan du se videos lyssna till allas berättelser från presskonferensen.

Samtidigt som jag sitter där och tar del av berättelserna om Israels brott mot folkrätten får jag ett sms med besked att det nya handelsprotokollet ACAA mellan Israel och EU har godkänts i EU-parlamentet med 379 röster för och 230 mot. Väldigt tråkigt besked. Israel är i teorin väldigt nära att vara medlem i EU. Istället för att ställas till svars för sina folkrättsbrott, belönas de med nya förmånliga avtal.

Tillsammans med PGS samarbetspartners i Europa, solidaritetsorganisationer från ett tiotal länder som tillsammans bildar ECCP, ett nätverk för lobby i EU, har vi kampanjat för att få parlamentarikerna att rösta nej till avtalet. Jag fick just rapport att över 3 000 brev skickats från svenska aktivister. DET får vi ta med oss i den fortsatta kampen.

Här kan du se hur de olika parlamentarikerna röstade. Av de svenska, så röstade S, MP, V och PP mot avtalet. Även Kent Johansson (C) röstade emot och följde därmed inte sin grupp i parlamentet.

En helt annan grej, i tisdags var jag på ABF-huset och lyssnade till Ingmar Karlsson som skrivit boken Bruden är vacker, men har redan en man. Sionismen – en ideologi vid vägs ände? Det var knökfullt i lokalen, och ett mycket intressant föredrag. Ingmar har ju en gedigen erfarenhet och kunskap och Palestina/Israel-konflikten. 1967-2008 var han verksam på UD bland annat som chef för Mellanösternavdelningen.

Nu ska jag läsa boken!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s