Solidaritet, det vackraste viktigaste

 Stranden i Gaza vid mitt besök i juli 2011

Sovit oroligt i natt. Följt Ship to Gaza/Estelles färd mot målet. På kvällen var jag vid vakan som Ship to Gaza Stockholm har i Afrosvenskarnas lokal vid Skanstull. Det var fint att vara där, hänga med andra som nu också främst har det här i huvudet. Där var planeringen av manifestationen på söndag i full gång, klockan 13 på Sergels Torg blir det. Det händer ju en hel del runt om i landet också, så bäst att kolla på Ship to Gazas egna hemsida för senaste info.

Under natten var det många rykten som florerade, främst på twitter. Det sades att Estelle försvunnit från radarn, att kontakten brutits och att fartyget bordades just då. Men allt detta kunde dementeras och jag valde till slut att hålla koll och kontakt endast med säkra källor.

Nu på morgonen kom senaste rapporten, allt lugnt och hoppet lever om att Estelle skall kunna angöra Gazas hamn i eftermiddag. Det vore så fantastiskt, jag kan se framför mig hur stranden i Gaza skulle fyllas av 10 000-tals människor som skulle välkomna de modiga passagerarna/aktivisterna.

Solidariteten är det som får palestinierna att orka kämpa. Det säger alla man möter. Och i Gaza där människor lever instängda i ett stort fängelse, är besök från omvärlden väldigt viktiga. Och frustrationen när Israel hindrar folk att komma in enormt stor. Jag har själv stoppats otaliga gånger vid gränsen och tvingats ringa mina vänner i Gaza som förberett mitt besök och säga att israelerna stoppat mig den här gången också. Så jävla frustrerande. Och grymt! Jag hör ändå till de lyckligt lottade som kunnat åka dit flera gånger.

Att sitta och vaka över den här färden väcker många känslor och minnen. Från 2010 när Frihetsflottan bordades brutalt av israelisk militär och nio personer dödades. Jag hade som nu flera vänner på båtarna då, och dessutom var en av mina allra närmaste vänner, Kim ombord och jag blir nästan svimfärdig när jag tänker tillbaka på det. Timmarna av ovisshet. Sorgen. Ilskan. Fy fan alltså.

Solidaritet, det vackraste.

Dricker te på Estelle i Stockholm i somras

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s