Om palestinska fångar

Var på seminarium i går på Socialdemokraternas högkvarter, om Palestinska fångar i Israeliska fängelser. SSU, ABF, Socialdemokratiska Palestinavänner i Stockholm och Olof Palmes Internationella Center ordnade. Det var många som kommit för att lyssna och det bjöds såklart på kanelbullar av alla de slag på Kanelbullens dag.

En av de inbjudna talarna var Fadwa Barghouti som är advokat och gift med Fatahledaren Marwan Barghouthi som greps av Israel under den andra Intifadan 2002 och dömdes till 5 livstidsstraff + 40 år för olika dåd som utfördes under upproret. Inget av dem utfördes av Barghouthi personligen, och trots att han tidigt tagit avstånd från våld riktat mot civila. Det var såklart en politisk rättegång. Fadwa uttryckte det som att ”hela det palestinska folket stod inför rätta och domen riktades mot Intifadan i sin helhet”.

Förutom Fadwa bestod panelen av Majed Bamya, diplomat och f.d. ansvarig för palestinska fångars situation vid palestinska generaldelegationen i EU, Belgien och Luxemburg, Bitte Hammargren, journalist på Svenska Dagbladet med fokus på Mellanöstern och Pål Wrange, docent och universitetslektor i folkrätt. Moderator var Ulf Carmesund, internationell sekreterare för Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Sedan 1967 har 750 000 palestinier någon gång suttit i Israeliskt fängelse. De senaste 12 åren 78 000 och i dag 4 500. Flera hundra av de som fängslas varje år är barn. Alla palestinier man träffar har en historia om fängslade familjemedlemmar eller att de själva varit det. En viktig politisk fråga som får för lite utrymme.

Diskussionen i går var bra och intressant, om än lite för spretig kan jag tycka. Men så blir det ju när man vill avhandla mycket på kort tid. Många intressanta frågor blev hängande i luften, så jag hoppas nu att den här diskussionen fortsätter. Vi får se till att den gör det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s