Tunga nyheter från Jenin

I dag kom det mycket tunga nyheter från mina vänner i Jenin. Zakaria Zubeidi, en av Frihetsteaterns grundare och vän till Johanna och Jonatan, skulle ha frisläppts i går men dömdes till ytterligare 19 dagar i , skulle ha frisläppts idag men  i den palestinska myndighetens fängelse. Zakaria förklarade att han nu återupptar en full hungerstrejk, vilket innebär att han varken kommer att äta dricka eller tala. Enda hoppet nu är att det snabbt skapas ett tryck på de palestinska myndigheterna så att Zakaria släpps. Annars kommer han att dö.

Zakarias vänner och kollegor vid Frihetsteatern berättar om rättegången och läget  i ett pressmeddelande:

”Den här domstolen och den här domaren har fattat ett orättfärdigt beslut”, sade Zubeidi i rätten. ”Jag har tillbringat lång tid i fängelse utan att några bevis eller anklagelser har lagts fram. Läkaren sade imorse att jag har tre dagar kvar att leva om jag inte dricker vatten. Domstolen har därmed beslutat att döda mig. ”

Zubeidi stödde sig på räcket när han talade och hans röst var mycket svag. Han tog av sig skjortan och pekade på de många skottskador han fick under de år han kämpade mot Israels ockupation med vapen. ”Jag har varit en frihetskämpe sedan jag föddes, och det är inte rätt att jag ska dö här.”

”Detta beslut är orättvist och innebär att de vill döda mig, men jag vill välja hur jag ska dö. Om fyra dagar kommer det att gå ett begravningståg från Jeriko till Jenin”, avslutade Zubeidi.

Zubeidi hustru, som deltog under domstolsförhandlingen, bröt samman i tårar när beslutet meddelades. Hon sade: ”Detta är en förödmjukelse för det palestinska motståndet. En man som var ledare för Al Aqsa-martyrernas brigader under 2002 plågas nu i den palestinska myndighetens fängelse istället för i ett israeliskt fängelse.”

Vid domstolsförhandlingen deltog även Frihetsteaterns anställda och Zubeidis vänner från hela världen. Zubeidi var påtagligt rörd av stödet, och vinkade och log till sina kollegor och vänner. När domstolsförhandlingen var avslutad, ställde sig internationella och palestinska åhörare och skanderade ”Skam! Skam! Världen ser er!” och ”Är det här palestinsk demokrati? Ni är inte bättre än israelerna!”

Domaren böjde sig för åklagarsidans begäran om ”mer tid att avsluta utredningen” men angav att dessa 19 dagar var åklagarsidans sista chans att väcka åtal mot Zubeidi, som har suttit i de palestinska säkerhetsstyrkornas förvar sedan den 13 maj. Inget åtal eller bevis på oegentligheter har riktats mot honom.

Human Rights Watch har tidigare publicerat en rapport som starkt kritiserar den palestinska myndighetens hantering av Zakaria Zubeidis fall. Bill van Esveld vid Human Rights Watch sade i dag: ”I mer än fyra månader har PA [den palestinska myndigheten] kränkt Zubeidis grundläggande rättigheter att åtalas och prövas och de fortsätter att ignorera hans uttalanden om att förhörsledare har torterat honom. PAs utländska givare bör snarast sätta press på myndigheten för att se till att få ett slut på den straffrihet och de godtyckliga frihetsberövanden som Zubeidis fall exemplifierar, och som han riskerar sitt liv för att protestera mot.”

Frihetsteatern uppmanar alla som stödjer teatern att göra sitt yttersta för att förmå myndigheterna att släppa Zakaria:

http://www.thefreedomtheatre.org/news.php?id=285

”Zakaria var den som inspirerade mig till att stanna i Palestina för att ansluta mig till kampen för frihet mot ockupationen”, sade Jonatan Stanczak, verksamhetsledare för Frihetsteatern. ”Den palestinska myndigheten har lyckats med vad israelerna inte lyckades med: att döda Zakaria. PA har lärt sig sin läxa från israelerna mycket väl, så till den grad att de själva har blivit en del av ockupationen. ”

SKRIV UNDER UPPROPET SOM STARTADES IDAG: President Mahmoud Abbas: Free Zakaria Zubeidi!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s