11 september

11 September. Ett datum som förknippas med många känslor och minnen. 11 september 1973 när Pinochet kom till makten i Chile genom en militärkupp och attackerna mot World Trade Center 2001. Och mordet på utrikesminister Anna Lindh 2003.

Tre händelser som kommit att ha stor betydelse i mångas liv. Även i mitt.

Jag var ju barn under militärkuppen i Chile, mina föräldrar var aktiva i kampen mot Pinochet och genom livets gång har jag kommit att få många chilenska vänner som inspirerat mig i mitt politiska engagemang. En av mina bästa vänner förlorade sin pappa när hon var åtta år, han mördades under diktaturen. I januari i år fick jag möjlighet att vara i Chile tillsammans med henne och den starkaste upplevelsen från resan är när vi gick på diktaturmuseet och stod i ett rum med bilder över dem som mördats. Bland dem hennes pappa.

11 September 2001 när världen hamnade i chock. Och efterspelen med kriget mot terrorismen som enligt mig satte så många demokratiska principer ur spel.

Och mordet på Anna Lindh. Jag ryser och får tårar i ögonen när jag tänker på den morgonen. Jag satt på tunnelbanan och lyssnade på radion när beskedet kom att hon inte skulle klara sig. Paniken, sorgen, förtvivlan! Hur jag delade den med mina medresenärer. Åkte till jobbet men vände direkt, köpte blommor med band i de palestinska färgerna och åkte till utrikesdepartementet och lämnade dem tillsammans med kondoleanser från oss och vänner i Palestina. Anna Lindh var väldigt omtyckt i Palestina.

I dag är det en ljus och glad nyhet som är i mina tankar. Frigivningen av Martin och Johan! Så otroligt jävla skönt. Jag träffade Martin första gången när jag gick på universitetet och sedan dess har våra vägar korsats många gånger i vårt engagemang för solidaritet och rättvisa. Så jävla glad i dag!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s