Jenin och vägen dit

Det är varmt. Jättevarmt. Klibbigt. Men jag gillar det. Klockan är mitt i natten och jag är trött, men har svårt att somna. Dels på grund av värmen, men framför allt för att jag känner mig upprymd av att vara här. I Jenin. Äntligen. Eller, det är inte första gången jag är i Jenin, men första gången som gäster hos mina fina vänner Johanna och Jonatan och deras lilla J. Glad att jag äntligen har fått besöka Frihetsteatern/the freedom theater som de jobbat så länge med och som jag följt utvecklingen av sedan dagen den startades.

Johanna

Jag åkte med Taha tidig morgon från Jerusalem och det tog ungefär två timmar att åka hit via Nablus. Det skulle vara så vackert att köra genom Västbanken om det inte vore för alla bosättningar som äter upp den palestinska marken. Som att jag varje gång jag åker den vägen blir påmind om hur otroligt många bosättningar det finns på Västbanken, på var och varannan kulle. Ja, och som bekant blir de ju fler och fler och större och större hela tiden.

En ny bosättning tar form

En del bosättningar består bara av några husvagnar – så kallade outposts, medan andra vuxit till stora städer. ALLA outposts och bosättningar är olagliga enligt internationell rätt. En ockupationsmakt har inte rätt att flytta sin befolkning till ockuperad mark.Punkt.

Bosättarna stjäl mark och vatten som tillhör palestinier, många av dem anser av religiösa skäl att de har rätt till marken och de militanta bosättarna gör livet surt för folk i de palestinska byarna. Varje vecka rapporterar människorättsorganisationer om bosättarvåld, attacker mot människor och sabotage mot olivodlingar och annat som tillhör palestinier.

Men när man inte ser de illegala bosättningarna är det som sagt vackert att färdas genom det palestinska landskapet.

Det var en fin dag och kväll i går. Gjorde flera bra intervjuer med studenter och sent på kvällen hade jag möte med rektorn för en flickskola här. På grund av ramadan ville hon ses sent, så vi kunde dricka kaffe. Det visade sig vara en väldigt aktiv och spännande kvinna som hade ett stort intresse i livet – fotboll. Det hade jag inte väntat mig!

Hennes kontor var fullt av priser och medaljer som hennes fotbollslag vunnit. Hon berättade att hon också driver en sportklubb för tjejer och att hennes dotter är lagkapten i klubbens fotbollslag. Hon berättade att de har mycket sportaktiviteter på skolan. Många av skolans elever kommer från fattiga familjer och aktiviteterna ger studenterna självförtroende. ”Är de inte bra på matte eller andra ämnen, så kanske de är bra på basket och får känna att de är bra på något..”, förklarade hon.

Jenin är en av de städer som drabbats hårdast av den israeliska ockupationen genom åren, speciellt mellan 2001-2008. Alla man pratar med har en sorglig historia att berätta, om släktingar, familjemedlemmar och vänner som arresterats, misshandlats eller mördats av israeliska soldater, om veckor av utegångsförbud och nattliga räder.

När vi går för att köpa bröd pekar mannen i affären på en affisch som hänger på väggen och säger ”min son dödades av israeliska armén när han var 13 år”.

Teatern är jättefin! Här är varmt och ombonat och en väldigt inspirerande miljö med ett tjugotal palestinier och volontärer från olika länder som arbetar för teatern.

Läs gärna mer här om du är intresserad: the freedom theater. Det är fantastiskt att se att teatern lever vidare efter att Juliano, en av teaterns grundare och ledare mördades i april förra året. Jag är mycket imponerad av det jobb som Johanna och Jonatan gör här.

Jonatan och Dia

Och som sagt underbart att få träffa lilla J, Känner redan att det bli jobbigt att säga hej då, men vet att vi ses ganska snart ändå.

Tur det.


Världens bästa, finaste lilla J

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s