Abu Dees och ”breakfast in the evening”

Jag har haft en fin första dag här i Palestina. En intensivt dag med flera bra möten och kära återseenden och en fantastisk kväll, så det känns som att jag varit här längre. Men så är det alltid. Det är jätteskönt med värmen, även om det är jobbigt vid vissa tillfällen – som när man ska ta sig igenom dammiga vägspärrar till exempel och det är såklart jättejobbigt för alla som fastar.

Det är kanske inte ultimat för mig att vara här under Ramadan, eftersom jag ska intervjua folk och många är trötta och törstiga. Men samtidigt är det jättefint att få vara med om den här högtiden som jag tycker mycket om. En tid för eftertanke där man känner med och tänker extra mycket på dem som har det svårt. Det är vackert också med alla utsmyckningar. Som julen i Sverige ungefär. Och jag anpassar mötena efter dem som fastar. Ska också påpeka att alla fastar inte.

Jag var och besökte ett av de projekt som PGS stödjer sedan många år tillbaka, läsestugan i Abu Dees. Där träffade jag flera vänner jag fått genom åren. Bland annat Ahd som började gå dit som barn och nu är färdigutbildad advokat och spenderar en stor del av sin fritid med barnen där som volontär.

Vi gjorde en intervju till tidningen som jag är här för att göra. Hon berättade bland annat om varför hon valde att studera juridik, att hon vill jobba för kvinnor och barns rättigheter. Vi pratade om hur ockupationen påverkar möjligheterna för palestinier att studera, som att många, framför allt unga killar arresteras av israeliska armén precis före examen. Många studenter har gripits vid vägspärrar på väg till skolan,anklagade för att ha kastat sten mot soldater eller utan anklagelser alls. De hålls några dagar i så kallat administrativt förvar, det vill säga utan åtal eller rättegång, för att sedan släppas. Ahd berättar om flera vänner som aldrig återupptagit studierna efter att de arresterats. Ett av de största problemen är ju inskränkningarna av rörelsefriheten, med murar och vägspärrar, som gör det omöjligt att välja skola och universitet eller att ens ta sig till skolan ibland.

Ahd berättade också om sina drömmar inför framtiden. Närmast ska hon studera vidare om hon får det stipendie som hon sökt, och då blir det humanitär rätt.


Ahd vid Al Quds universitet där hon studerat juridik


Från universitetsområdet ser man den hemska muren som omringar och skär igenom Abu Dees. Abu Dees var innan muren byggdes en förort till Jerusalem. Nu kan invånarna där bara ta sig till Jerusalem med speciella tillstånd från Israeliska myndigheter.

På kvällen blev jag bjuden till Ahds familj, mamma pappa och fem syskon, för att äta ”breakfast in the evening”. Första måltiden efter 16 timmar utan vatten och mat. De hade gjort allt vegetariskt för min skull!! Så fantastiskt fint! Eller ja, visst fanns där en del kött som skulle ätas innan soluppgången, men den dukades inte fram när jag var där. En fantastisk kväll att minnas.


En del av maten från igår (som nu står i mitt kylskåp)

Taha kommer om en timme och jag ska till Ramallah och träffa Mohammed Othman. Vi ska prata om utbildning som motstånd mot ockupationen. Bland annat.


Tahas bilnycklar

En reaktion på ”Abu Dees och ”breakfast in the evening”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s