Omtumlande berättelser

Sjöviksseminariet har så här långt varit över förväntan. Detta tack vare våra fantastiskt kunniga gäster som delar med sig av sina egna livshistorier. Och deltagarna också såklart. Sköna folk här som alla brinner för den här frågan.

Både fredags- och lördagskvällen avslutade vi med filmvisningar.  I fredags såg vi dokumentären Roadmap to apartheid. Jag hade inte sett den tidigare och blev verkligen imponerad. Det är en otroligt bra film som täcker in allt, historien, dagens situation och kampen. Om någon tvivlar på att apartheidbegreppet som relevant för att beskriva Israels politik, tror jag filmen kan övertyga om att det är precis vad det handlar om. Jag vill verkligen uppmana alla att se den om tillfälle ges. Samma sak med filmen Nillin Our home – som min vän Niklas Berg gjort tillsammans med ett gäng från Umeå. Den var jättestark och jag blev imponerad.

Sen har vi haft föreläsningar som täckt såväl situationen för palestinier inne i Israel och den diskriminering som de utsätts för som livet under ockupation på Västbanken och Gaza. Vi har också fått höra om situationen för beduinerna i byn Al Arakib i Negev som blivit demolerad 38 gånger av den israeliska armén. (Jag besökte den byn förra sommaren och bloggade då om mina möten där).

Det har blivit många tårar. Smärtsamma historier från verkligheten. Men också skratt så klart, emellanåt. Alla filmer och föredrag har slutat med att visa kampen – hoppet!!

I går kväll tände vi ljus i kapellet – judar, muslimer, kristna och icke-troende – för de som dött i den här konflikten. Fint att få sitta där i lugnet och smälta alla historier, att andas och tänka på de som fallit offer för ockupationen.

Efter det uppträdde Falu Fredskör som varit på turné i Palestina. De var helt jävla fantastiska, jag blev överraskad.Skarpa politiska texter som framfördes på ett lättsamt sätt.

Nu drar vi i gång söndagens ganska korta program. Ben White ska prata om apartheid och sedan ska jag avsluta med ett föredrag om varför det är så få som vågar säga sanningen när det gäller just den här konflikten, eller ja lite om fenomenet med att politiker och journalister censurerar sig själva trots att de vet vad som pågår. Att vi, trots att vi har internationell rätt och mänskliga rättigheter på vår sida, blir anklagade för att vinkla saker..

20120617-084101.jpg

20120617-084114.jpg

20120617-084131.jpg

 

20120617-084139.jpg

Tur att vi åker hem snart, lite för mycket godsaker här. Nej, men fantastisk mat och så fint de har gjort för oss veganer. Det värmer alltid i hjärtat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s