Mellanöstern i Sjövik

Det är bländande vackert här i Sjövik. Kontrasten från Stockholm är stor. Tystnaden slående. Än större är såklart kontrasterna för våra vänner som kommit hit från Västbanken och Gaza. Inga checkpoints, inga murar, inga soldater, ingen trafik.

Det är en bra miljö att diskutera Palestina/Israel. Våra gästers berättelser om verkligheten under ockupation är tunga – så bra att vi kan njuta i fin natur emellanåt. Vi får bra mat här också och många kafferaster. Ordet fika brukar vara det första svenska ordet de internationella gästerna lär sig.

Seminariet är igång. Gästerna presenterade och Ingemar Karlsson talar nu om sitt mångåriga engagemang i Mellanöstern, bland annat som ambassadör i ett flertal länder i regionen. Han ger oss en historielektion, om sionismens framväxt och staten Israels bildande. Även om jag kan det här, lär jag mig nya detaljer. Han är en levande uppslagsbok och har ju skrivit hur många böcker som helst om det här.

Bra början på helgen!

20120615-192622.jpg
Mohammad Othman, Ramallah, Niklas Berg (PGS), Hanan Abu Nasser, Gaza och Haia Noach, Israel nere vid stranden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s