PGS tar nytt avstamp inför framtiden

I går inleddes Palestinagrupperna i Sveriges 20:e kongress, den fjärde för mig. Vi har kongress vartannat år och jag har faktiskt längtat, även om det varit galet mycket jobb innan med verksamhetsberättelser och bokslut för TVÅ år. Varje kongress är ju en utvärdering om vi är på rätt väg, enda tillfället när styrelse, anställda, lokalgruppsaktiva och andra medlemmar träffas och verkligen diskuterar igenom vad vi gör och framför allt – vad vi ska göra! Ett avstamp inför kommande år.

I år som alla andra år jag varit med, är det en ganska lugn tillställning. Konstaterade i går att det är en imponerande blandning av folk. Inte minst när det gäller politisk hemvist, det tycks vara folk från nästan alla partier – från höger och vänster. Det hettar till i diskussionerna i bland, men alla vill samma sak så i de flesta fall slutar det ändå med konsensus . Alla är överens om att vi skall ha ett enkelt program som är lätt att stödja, men ändå tydligt vad vi vill. Vi arbetar bara med frågor som rör det palestinska folket. Våra krav utgår från FN-resolutioner och konventioner. Vi ställer oss till hundra procent bakom det palestinska BDS-uppropet.Det palestinska civilsamhällets krav på omvärlden att införa bojkott, desinvestering och sanktioner mot Israel så länge ockupationen och folkrättsbrotten fortgår. Läs mer om BDS här: Bojkott, desinvestering och sanktioner

Om en liten stund påbörjar vi förhandlingarna igen, då ska vi anta en strategisk plan och välja ny förbundsstyrelse.


Vi inledde kongressen med ett föredrag av Dick Urban Vestbro som berättade om erfarenheterna från kampen mot apartheid i Sydafrika och arbetet med akademisk bojkott på KTH.


Per Gahrton är en levande uppslagsbok i den här frågan. I dag avgår han som ordförande efter åtta år. Det känns sorgligt. Jag har lärt mig så otroligt mycket av honom under de här åren.


Palestinas ambassadör Hala Fariz besökte oss och höll ett anförande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s