gott nytt år alla Palestinavänner

gott nytt år!

Som varje år sedan jag började jobba på Palestinagrupperna har det hänt så otroligt mycket när det gäller solidaritetsarbetet för Palestina, mycket mer än när jag började för sådär åtta år sedan. Då var PGS inblandade i det mesta som ordnades, nu sker det så mycket att jag missar saker. Fackföreningar, teatrar, aktivistorganisationer, partier, ungdomsförbund och enskilda är på olika sätt mycket aktiva. Och det är fantastiskt!

Det bästa med året har varit BDS-framgångarna (bojkott, desinvestering och sanktioner), här i Sverige och internationellt. BDS-kampanjerna har satt den press på Israel som internationella samfundet borde stå för, vilket bevisats genom att det kommit vansinniga lagar och lagförslag som vill förbjuda BDS och göra livet svårt för frivilligorganisationer som jobbar för ett slut på ockupationen.

Jag är stolt över mycket som vi gjort det här året, och jag är självkritisk till en hel del som kunde blivit mer och bättre. Sodastreamkampanjen var väldigt lyckad (sista ordet är inte sagt dock) och sen vårt temanummer Kolonialism och apartheid som blivit uppmärksammad och läst av väldigt många. Jag är stolt över att vi gjorde det och min övertygelse är att det snart inte kommer att vara kontroversiellt att tala om Israels politik som apartheid.

Samtidigt som det hänt mycket positivt i solidaritetsarbetet för en rättvis fred och ett fritt Palestina, har det tyvärr inte skett några positiva förändringar på plats i Palestina. Ockupationen fortgår med våld, förtryck, arresteringar, markstölder, murar, vägspärrar, husrivningar och Gaza är fortfarande under blockad. Så vi måste kämpa vidare ännu hårdare med att sätta press inte bara på Israel utan också mot regeringen och EU att agera. Inte bara genom ord, utan i handling.

Hoppas att 2012 blir året när det införs sanktioner mot Israel.

Jag kommer att fira nyår på ett flygplan på väg till Latinamerika. Första anhalten är att hälsa på Kim i Santiago och sedan ska jag vidare till Pernilla i La Paz. Det känns lyxigt att ta tre veckors semester så här i januari och lite nervöst att vara borta från kontoret, men det ska bli väldigt skönt för det blev inte så mycket ledigt i somras.

Om det blir möjlighet kommer jag att uppdatera bloggen under resan.

gott nytt år!

En reaktion på ”gott nytt år alla Palestinavänner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s