Solidaritet som värmer


10 januari 2009 – över 10 000 protesterade mot Israels krig mot Gaza

I bland är det så fint med sociala medier som Facebook och twitter, att efter en så stark dokumentär som Gazas tårar i går kunna ta del av så många andras känslor och reaktioner direkt efter. Att se solidariteten svart på vitt, att kunna peppa varandra och trösta. Jag uppskattar verkligen alla uppmuntrande meddelanden jag fick av folk som tycker att PGS gör ett bra jobb och jag blev rörd när jag kom till jobbet och såg att många gått in på vår hemsida i natt och blivit medlemmar eller beställt Palestinasjalar.

Precis som under tiden när attackerna pågick är det solidariteten som ger hopp och kraft att fortsätta kämpa för rättvisa.

Det var tufft att se filmen, så många känslor som kom upp och jag låg vaken länge och tänkte. Tänkte på mina resor till Palestina, mitt besök i Gaza i juli – alla fruktansvärda berättelser från kriget. Och all värme och generositet som finns hos dessa människor, trots den svåra situation de lever under. Jag tänker ofta på barnen i Palestina, på Västbanken och Gaza. I Gaza är 80 procent av befolkningen under 18 år. Efter min första resa 2001 var det bilder av barnens ögon som fanns där när jag skulle sova och när jag vaknade, länge. Skrattande barn. Gråtande barn. Förtvivlade barn. Min första artikel jag skrev efter den resan handlade om det, om mina möten med de palestinska barnen.

Jag hoppas nu att allas vrede och förtvivlan efter dokumentären leder till något konstruktivt. Alla har ju inte kraft och möjlighet att engagera sig jättemycket, men det finns mycket man kan göra som inte kräver jättestora insatser. Som att undvika att köpa israeliska varor till exempel.

Bojkotta Israel!

3 reaktioner på ”Solidaritet som värmer

 1. Pingback: Solidaritet är vackert « arstakex

 2. berndt Forsberg

  Hej Anna!

  För att mer förstå situationen för Palestinernas förhållande till Israeliska staten vill jag rekommendera boken ”Ett annat Israel” av Susan Nathan. Den visar på ett tydligt sätt hur det israeliska apartheid-systemet fungerar och hur Palestiniernas förtrycks på alla områden även de som bor i Israel, vilka betraktas som ett andra-klassens folk.

  Hälsningar /Berndt Forsberg

 3. anna

  Hej Berndt,

  Ett bra boktips, jag rekommenderar den också om man vill lära sig mer om situationen för palestinier inne i Israel.

  hälsningar
  Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s