Jul under ockupation

Nu när det ändå finns en antydan till snö och när det bjuds på pepparkakor och lussebullar lite här och var, börjar julkänslan infinna sig så smått. Och det ska bli mysigt, har längtat efter att få mysa med familjen, först träffa Hammarbyfamiljen vid Nackastatyn klockan tolv som vi alltid gör, sen att vara med familjen hemma hos syrran i Tanto. Vi har haft så fantastiskt fina jular senaste åren, så jag längtar verkligen. Och i dag ska jag ut med brorsan och köpa de sista julklapparna.

Men det är ändå med blandade känslor jag möter julen..

Mina tankar går ju självklart till Palestina, till mina vänner och alla andra som ska fira ännu en jul under ockupation. Tankarna går till Betlehem – staden där Jesus föddes, platsen som vare sig man är troende eller inte, är i fokus dessa dagar i våra sånger och genom julkrubborna.

Betlehem är i dag helt omringad av murar som går kors och tvärs och som ödelagt marknaden kring födelsekyrkan och torget som är anpassat för turistbussarna gapar tomt. Många kristna palestinier på andra delar av Västbanken och alla i Gaza nekas att ens besöka Jesus födelsestad.

Och tankarna går till Gaza. Den 27 december är treårsdagen för Israels brutala krig mot befolkningen i Gaza. Tre år har gått sedan Israel anföll och bombade sönder Gaza, dödade över 1 500 människor varav 400 barn. Tre år utan att Israel har fått stå till svars för de krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter som flera rapporter har visat på.

Ikväll klockan 22.00 visas filmen Tears of Gaza/Gazas tårar på svt. Jag hoppas att den leder till många bra diskussioner.

En reaktion på ”Jul under ockupation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s