Tyvärr Gunilla Carlsson, allt i tidningen är sant.


Foto: Anna Wester

I går hade jag velat blogga, men det blev inte en minut över för det. Jag vaknade på morgonen och möttes av två artiklar som kom att göra min dag till en av de mer hektiska det här året. Det visade sig att biståndsminister Gunilla Carlsson och Sida i media kritiserat Forum Syd för vår temaskrift Kolonialism och apartheid. Att den är för hårt vinklad och att informationsbidraget inte skall användas till sådant.

Först och främst var det grova faktafel i artiklarna, det stod att vi fått 700 000 kronor för att göra skriften, vilket är mer än vi får för hela informationsverksamheten under ett år. ca 150 000 kr är korrekt siffra och då är en del av det vår egeninsats. Det var TT som gjort en omskrivning av en artikel i SvD, så när jag ringde gjorde de direkt en rättelse och DN ändrade siffran omedelbart.

Media började ringa redan 8.30 och jag pratade oavbrutet i telefonen hela dagen, gjorde intervjuer med tidningar och radio och svarade på olika frågor. Vi fick inte upp ett eget uttalande på hemsidan förrän klockan fem, det fanns inte tid helt enkelt.

Det är absurt alltihop, att ministern går in och vill detaljstyra vad PGS skriver i tidningen när vi inte gjort någonting olagligt och följer alla regler. Det tenderar ministerstyre och är en oroande utveckling. Forum Syd är av samma åsikt och flera andra organisationer har reagerat väldigt starkt på biståndsministerns agerande.

Men jag ser det som ett bra tillfälle att få förklara att apartheid och kolonialism är relevanta begrepp för att beskriva situationen i Palestina och Israel. Så här svarar vi bland annat:

Alla påståenden i Palestinagruppernas temaskrift är belagda, diskussionerna förs utifrån omfattande faktaunderlag och många olika röster kommer till tals. Vi uppmanar Gunilla Carlsson att påvisa vad i skriften som inte stämmer med verkligheten. Vid sina besök i Israel och det ockuperade palestinska området kan biståndsministern omöjligt ha undgått att se muren som stjäl palestinsk mark och isolerar palestinierna i enklaver, vägarna som palestinierna inte får använda, bussarna som palestinier inte får åka med, lagarna som är olika för judar och palestinier, osv.

Nu är jag sen till jobbet och hoppas kunna återkomma och skriva mer om detta och hur det utvecklar sig. Här är artikeln i svd och den i DN.
Här är PGS svar till ministern: PGS ger biståndsministern bakläxa
Artikel i Arena: Farhågor om censur i biståndsbranchen
Afrikagrupperna: Gunilla Carlsson borde granska sina egna fakta


Flera faktafel redan i rubriken. DN ändrade summan sen.

2 reaktioner på ”Tyvärr Gunilla Carlsson, allt i tidningen är sant.

  1. Pingback: Palestinagruppernas temaskrift om Israels apartheid | isolera israel

  2. Kommer allt att vara över med dementierna? Allt som ofta är det snarare den första felaktiga uppgiften som folk kommer ihåg efteråt, inte tillrättaläggandet. Kanske kommer den att ligga kvar som en surdeg, ett anekdotiskt exempel som kommer att halas fram närhelst behov av ett slagträ föreligger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s