återföreningar

Det var fantastiskt att läsa statusuppdateringar på Facebook i går från framför allt vänner i Gaza, om glädjen när familjer återförenades efter att ha varit ifrån varandra i många år. 447 palestinier släpptes i går ur israeliska fängelser. Men att säga att de återfick sin frihet vore att överdriva eftersom de återvänder till ett liv under fortsatt ockupation. Och i Gaza, till ett annat fängelse – världens största. På Al Jaazera kunde man följa frigivningen live och det var fantastiskt att se. Ytterligare 550 palestinska fångar ska släppas i november. Flera tusen sitter dock kvar i israeliska fängelser.

Här är en av statusuppdateringarna, från en vän i Gaza:

No words can tell or describe the happienss that people of gaza feel today when 477 palestinian freedom fighters are breathing the air of freedom right now. still 550 waiting the same moment as agreed.

Många uttrycker hopp om att den här överenskommelsen kan leda till enighet mellan palestinier. En annan facebookuppdatering från Gaza:

It’s a very historical day for every single Palestinian on this planet, all words can’t describe overwhelming feelings of love, loyalty and pride. For the first time I feel that Palestine is united even for short moments after the release of prisoners from different political groups in exchange with Israeli soldier Gilad Shalit. I hope that this special occasion will be the true beginning of unity & reconciliation that we are all logging to. No Thanks for anybody; it’s a duty to liberate all prisoners ♥ Palestine!!

Tusen palestinska fångar, ungefär en femtedel av de människor som israel håller fängslade byttes mot alla israeliska fångar, en. Gilat Shalit som hållits fängslad av Hamas i Gaza fick återförenas med sina nära och kära. Han gjorde en intervju ganska direkt efter frisläppandet och det han sa var väldigt intressant. Hoppas att många israeler lyssnar till hans ord.

Han sa bland annat:

”I will be very happy if all Palestinian prisoners are freed so they can go back to their families […] I hope this deal could help reach peace between Israelis and the Palestinians and strengthen cooperation.”

http://blogs.aljazeera.net/liveblog/gaza-oct-18-2011-1219

Nyhetsrapporteringen kring det här har varit ganska skev tycker jag. Inte oväntat har det fokuserats väldigt mycket på Gilat Shalit, vem han är, hur han mår, hur han behandlats och så vidare. Få av de palestinska fångarna har fått ett ansikte och få palestinska familjers öden har berättats. Men det kanske kommer. Hoppas det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s