Sverige sviker journalister

Jag trodde att Sverige var ett land som står upp för yttrandefriheten – nu vill Migrationsverket avvisa mig till en säker död, skriver Anwar Hossain i Expressen på Sidan 4 Debatt.

Anwar kommer från Bangladesh där han har förföljts och skottskadats efter sina avslöjanden om korruption och maktmissbruk. Under sina åtta år i Sverige har han varit aktiv på sin blogg och även varit med och ordnat demonstrationer för att uppmärksamma den paramilitära elitstyrkans, RAB, Rapid Action Battalion, grova människorättskränkningar. Det finns otaliga rapporter som visar faran med detta, men svenska Migrationsdomstolen har bestämt att ”RAB inte dödar människor”.

Man skäms för Sverige i sådana här sammanhang.

I bland ger inflytelserika politiker och debattörer sken av att yttrandefriheten alltid står högt på deras dagordning. Men uppenbarligen gäller det inte i alla fall. Varför är Carl Bildt och regeringen så tysta när det gäller de två journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som sitter fängslade i Etiopien åtalade för terrorbrott efter att de rest dit för att göra ett journalistiskt reportage? Vi har nu fått veta att de var där för att granska det svenska oljebolaget Lundin Petroleum, vilket gör att man undrar ännu mer med tanke på Bildts kopplingar till företaget . (ETC Fängslade journalister skulle granska Lundin).

Förhoppningsvis gör UD någonting för att få dem fria och de skulle säkert hänvisa till tyst diplomati. Men man kan inte låta bli att undra och tvivla, både på vad som verkligen görs men också på om den s k tysta diplomatin verkligen fungerar. Som stod i en ledare i Expressen nyligen (ovanligt många hänvisningar till Expressen i dag):

När Martin Schibbye och Johan Persson greps den 1 juli kommenterade Carl Bildt detta med att de har befunnit sig i ett farligt område som man bör hålla sig borta ifrån. Som om de två fick skylla sig själva. Hur skulle världen – och vår kunskap om världen – se ut om journalister följde UD:s reseråd?
Reaktionen är oroande och oacceptabel. Nu behövs politiskt mod. Carl Bildt och UD måste markera mot den inskränkta press- och yttrandefriheten och de övergrepp mot mänskliga rättigheter som sker i Etiopien. Kalla det högljudd diplomati.
(Handla, Bildt!)

Läs också Gabriel Byström: Besvärande bilder för Bildt

Blir verkligen förtvivlad när jag tänker på Martin och Johan och mår dåligt över Sveriges tystnad – önskar att det fanns fler sätt att hjälpa på. Mina och Martins vägar har korsats många gånger i arbetet för rättvisa och mänskliga rättigheter, framför allt i Palestinafrågan. Reportrar utan gränser och journalistförbundet har startat en insamling till advokatarvode och andra kostnader under den rättsliga processen för Martin och Johan.

– Utrikesdepartementet hanterar detta som vilket annat konsulärt ärende som helst och då täcks inte kostnaderna för advokat. För att garantera att Martin och Johan får en så bra rättslig hjälp som möjligt i ett land som är oroväckande rättsosäkert startar vi den här insamlingen, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser.

– Frilansar har inte samma stöd som någon utsänd från de stora och etablerade mediehusen. För oss är det självklart att hjälpa Martin och Johan i en extremt utsatt och svår situation, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Donera pengar genom att betala in på bankgironummer 5567-3818, betalningsmottagare Reportrar utan gränser. Märk inbetalningen Johan och Martin.

Eventuellt överskott från insamlingen ska användas till stöd för andra journalister som behöver rättslig hjälp när de arbetar utomlands.

DO IT!!!!!

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s