Gaza – en historia och många tårar


Stranden i Gaza juli 2011 Foto: Anna Wester

Jag sitter just nu och renskriver sista artikeln till tidningen, en intervju med en ung tjej jag träffade i Gaza när jag var där i juli. Hon berättade om sin familj som tvingades fly dit 1948 när staten Israel utropades och över 700 000 palestinier fördrevs från sina byar. Nu lever de där i världens största utomhusfängelse och hon drömmer om att en dag kunna se resten av Palestina, som Västbanken och Jerusalem.

Eman berättade om hur det var att växa upp i Gaza och hur det är att leva där i dag. Jag måste sluta skriva i mellan åt, eftersom jag får så mycket känslor av hennes berättelse. Jag svävar i väg i tankarna, flyttar mig tillbaka till vårt möte där vid stranden i Gaza och det är svårt att inte börja gråta. Jag blir ledsen och arg över att omvärlden tillåter alla dessa människor, varav största delen är under 18 år, att leva instängda och förvägras sina mänskliga rättigheter. Jag blir också imponerad och rörd över hur starka de är, som Eman som just tagit sin universitetsexamen och vägrar ge upp sina drömmar och hoppet om friheten.

Vi har gjort det sista på intervjun via Skype och Facebook samtidigt som Israel inledde en våg av bombattacker som dödat och skadat många. Stundtals har det inte funnits någon internetuppkoppling under de senaste två veckorna. Men nu är den äntligen klar och bara upp till mig att lyckas förmedla hennes historia på ett bra sätt.

Så ser jag en glädjande nyhet, att svt skall visa filmen Gazas tårar den 13 september kl 22.00. Filmen som är gjord av Vibeke Lökkeberg visar unika bilder inifrån Gaza under Israels bombattacker i december 2008/januari 2009.

Den är mycket mycket stark. Bara att se trailern är smärtsamt, men viktigt att många ser den, så sprid!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s