sorterar intryck och bilder från Palestinaresan

Som jag trodde så känns det bra att vara tillbaka på kontoret efter Palestinaresa och semester. Nu håller jag på att sammanställa allt material jag har med mig hem från resan, som intervjuer, reportage och foton. Tillsammans med artiklar som Catrin Ormestad nu håller på att skriva, ska det bli en temaskrift om Palestina/Israel som sen skall skickas ut till skolor, politiker, journalister och andra intresserade. Fär tillfället sitter jag och skriver på ett reportage om beduinerna i Negev/Naqaböknen.

Det blir till att bearbeta känslorna från resan än en gång, de kommer ju tillbaka när man sitter och skriver och framkallar minnena från alla möten, kollar igenom bilder och anteckningar. Och jag blev väldigt berörd av beduinernas situation, hur illa de har blivit behandlade sedan staten Israel bildades. De har tvingats bort från sina marker som tillhört familjerna i generationer och Israel har velat placerade dem i konstruerade townships där de inte kan utöva sin kultur med enkelt jordbruk och där det råder hög arbetslöshet. Många bor i byar som inte ”erkänts” av Israel, de finns inte med på några kartor och de har därför inte någon infrastruktur, skolor eller sjukvård trots att de är israeliska medborgare och har rätt till det.

En av byarna vi besökte, som jag skrev om på bloggen då, har rivits 27 gånger på ett år. Den 27 juli 2010 revs hela byn som bestod av stenhus, tält och terasser med odlingar, alla träd slets upp med rötterna. Sedan har bulldozrarna återkommit varje gång de försökt bygga upp byn igen.


Foton: Anna Wester

Sen besökte vi beduiner i Jerusalemområdet på Västbanken och jag blev även väldigt tagen av deras situation. De bor hopklämda mellan bosättningar och militärområden och nu har de fått besked om att deras hus ska rivas. Precis som beduinerna i Negev/Naqab kommer de att kämpa mot detta genom att stanna kvar på sin mark och de kommer även föra kampen juridiskt i domstol. Det blir en artikel om det också. Här några bilder från besöket där:


Ahmad sa att de gärna vill ha fler besök av internationella och hoppas på stöd i kampen mot israeliska myndigheterna


Barnen lever med ständiga trakasserier från bosättarna runt omkring, men är ännu ovetande om att israeliska myndigheter hotar riva deras hus


Bosättarnas egna säkerhetsföretag cirkulerade runt och stannade på kullarna och kikade ner vad vi hade för oss

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s