yr av kontraster

Efter tio intensiva dagar här, så kör jag lite office work i dag. Tog bussen i morse till PGS kontor i Beit Hanina, där Yvonne sitter och jobbar. PGS och Kvinna till Kvinna hyr kontorsutrymme i Diakonias kontor. Det är mycket information som skall sammanställas efter alla besök och möten, bilderna har jag försökt att sortera på kvällarna, men det är mycket kvar att göra med det också. I kväll skall vi gå på konsert, det är många festivaler som pågår på Västbanken och i Jerusalem, med stöd från olika håll och kanter. Vi ska lyssna på musik i Östra Jerusalem – minns inte artistens namn nu, men det blir trevligt.


Checkpoint mitt i gamla stan

I går var vi i Al Khalil – Hebron. Som alltid är man yr av kontrasterna efter en heldag där. Det var fullt med folk ute på gatorna, en festival som pågick inför Ramadan. Det var fin stämning och vi gick runt med Jonas som jobbar där och som känner halva stan, det var trevligt. Många kids som ville bli fotograferade, för att sen kolla på bilden såklart.

Jag har inte varit inne i Ibrahimmoskén tidigare, så det var fint att se den. Där var fullt av tjejer och kvinnor. Bland annat träffade vi en grupp volontärer från PGS samarbetspartner Palestinian Medical Relief som var där med barn och ungdomar som annars inte kommer dit, bland annat barn med funktionshinder. Moskén vaktas alltid av israeliska soldater, i dag var de ända inne i moskén med sina automatvapen, det var obehagligt.


Medaljutdelning

Kontrasten blir otäckt slående när man går från den levande bazaren, där förvisso bosättarnas närvaro också är påtaglig eftersom de bor ovanför de små affärerna som måste sätta upp skydd för bosättarnas sopor och ibland brinnande föremål som kastas ner. Men när man fortsätter blir det helt öde. Som en spökstad nästan. 500 bosättare har tagit över kärnan av gamla stan, palestinierna har tvingats stänga sina affärer och får inte använda sina huvudingångar till husen. Över allt är soldater och vakttorn, stängsel och betongmurar som skyddar bosättarna. Även på de ställen där israeliska militären förbjudit bosättare att vistas, ser vi dem gå omkring. De har färgat vägmärken blå och vita, de har satt upp propagandaskyltar lite här och var, vi ser också antipalestinskt klotter. Patetiskt att se texten ”free Israel” sprejat på väggarna. Nytt är att det är graffiti över allt där militären har sina posteringar. Vi får höra att det är IDF (Israeli Defence Force) som bjudit in målare – Artists 4 Israel – för att måla på ”deras” (stulna) byggnader och murar.


Sopor nedkastade mot affärerna av bosättarna


Av militären beställd bosättargraffiti


Här var fullt av affärer och folkliv en gång i tiden innan bosättarna tog över delar av stadskärnan

Alla bosättningar är illegala enligt internationell rätt, men Israel har aldrig brytt sig om det. Byggandet och expansionen av bosättningar har alltid pågått, även under tider när någon form av fredsförhandlingar varit igång. När man åker från Jerusalem till Hebron ser man tydligt hur bosättningarna brer ut sig över hela Västbanken, på stulen palestinsk mark. Stora och små. I Hebron är situationen speciell, där de tagit sig in i gamla stadens kärna och där är de också väldigt militanta och extrema. Ja, det är de på fler ställen. Livsfarliga för palestinierna som bor nära dem. Bosättarvåldet är utbrett och pågår dagligen.

Vi möter några förvirrade amerikanska turister som går runt bland bosättningarna och läser på skyltarna. Men vi möter också en guide från Breaking the Silence som berättar för en grupp om hur han varit en del av armén och trakasserat palestinierna i Hebron, men att han nu vill bryta tystnaden och berätta om det. Vi möter några följeslagare från Ekumeniska följeslagarprogrammet. Annars ser vi bara bosättare och soldater.


Ny bosättning på vägen från Hebron till Jerusalem. Så här ser de ut innan de växer till stora bostadskomplex

(Alla foton är tagna av mig)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s