Besök hos beduiner i Naqab-Negev

Sitter i bilen med Taha, Yvonne och Angela en och en halv timme från Jerusalem. Försöker sortera tankarna efter en lång och händelserik dag i Naqab-Negevöknen med besök hos beduiner som berättat om sin historia och hur de lever i dag.

Jag inser att hjärnan måste svalna först, det var så otroligt varmt, tror kanske att det var det varmaste jag upplevt, eller kanske inte, men 40-45 grader visade den enda termometer jag såg. Mitt rutinerade resesällskap såg till att jag hade en hatt och en sjal med mig som skydd mot solsting. Jag känner nu att det bränner på axlarna trots att jag hade en heltäckande skjorta på mig.

Vi träffade Haia Noach, en fantastisk israelisk kvinna som arbetar för beduinernas rättigheter i organisationen Negev Coexistence Forum For Civil Equality. Hon tog oss med till byn Ak Arakib som demolerades av israeliska myndigheter den 27 juli 2010. Familjerna har sedan dess vägrat att lämna marken som är deras sedan generationer, trots att bulldozrarna kommit tillbaka 27 gånger för att riva tält och det som de lyckats bygga upp.

Vi sitter i ett av tälten som nu finns där, dricker kaffe och te, tittar på bilder från hur byn såg ut innan den revs – innan 1 500 poliser, motorcykelpoliser, 5 helikoptrar och bulldozers kom och rev alla hus och arresterade dem som protesterade. Bilderna visar odlingar och fint inredda hus.


Olivträden kommer envist tillbaka

De har inte stolar så det räcker till oss alla, de har flyttat dem till kyrkogården lite längre bort där de har fått tillstånd att bo men inte bygga något. De berättar att det är bulldozrar som rör sig i området och de är oroliga att de återigen ska komma dit och riva tältet, för 28:e gången.

Vi ska skriva om beduinernas situation i det kommande temanumret, ett exempel på kolonisering och apartheid.

Det var starka berättelser. Om rasism och diskriminering, om orättvisa och förtryck.

Medan vi satt hos beduineran fick vi höra att Ship to Gaza/ Dignité’s (Värdighetens) bordats av israelisk militär och att de var på väg mot den israeliska hamnstaden Ashdod. Vi åkte dit och försökte ta oss ner till hamnen, men vi fick inte ta oss in på hamnområdet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

En reaktion på ”Besök hos beduiner i Naqab-Negev

  1. Anonym

    Du heter Anna Wester och bloggar mest om Palestina, ett inte existerande land – hur kan man skriva om ett stat som inte existerar?

    Det är i september som vi blir upplysta om ett sådant land har en stat status!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s