Från Årsta till Palestina


Taha och Yvonne mötte på flygplatsen

Sitter på Yvonnes balkong och ser solen gå ner över Östra Jerusalem och pustar ut efter en lång dag. Tog första Arlanda Express klockan 4.30 för att flyga till Tel Aviv via Wien. Många av mina vänner och bloggens trogna läsare har ju följt mig på många resor hit genom åren och vet att Ben Gurion flygplatsen inte är ett favoritställe, varken när man skall in eller ut.

Hettan som slår emot en när man kliver av flyget i Tel Aviv, oron i magen för att gå igenom säkerhetskontrollen, utlämnad till israeliska myndigheters godtycke. Det kniper till i magen när jag går den långa gången mot passkontrollen, ser hur säkerhetspersonalen som är extra många i dag, fångar in folk direkt utanför flygplanet.

När jag gick där i dag tänkte jag på alla som fått vända om där, som fått tillbringa en natt i en cell för att sedan sättas på nästa flyg hem – utan förklaring, eller med Israels favoritmantra ”security reasons”. Om det gick, skulle vi alla naturligtvis resa direkt till Palestina utan att passera Ben Gurionflygplatsen i Israel.

I dag var det extra mycket säkerhetspersonal på flygplatsen på grund av solidaritetsmanifestationen ”Flytillan” – Welcome to Palestine campaign där aktivister från hela Europa anlänt samtidigt på flygplatsen. De flesta stoppades och deporterades, andra sitter fortfarande fängslade.

För mig gick det bättre. Efter ett kortare förhör tog de mig åt sidan till ett annat rum där andra tog vid och ställde en massa frågor för att sedan släppa in mig.

Det känns underbart att vara här! Så mycket intressanta och spännande möten på programmet!


Kaktusarna på balkongen blommar

Nu ska jag sova – ska upp jättetidigt i morgon och åka till Negevöknen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s