Skandal Grekland!

I går stod det klart att den grekiska regeringen beslutat stoppa Ship to Gaza och Frihetsflottan. säkerhetsminister Christos Papoutsis meddelade att Grekland förbjuder alla fartyg på väg mot Gazas farvatten, under grekisk och utländsk flagg, att lämna grekiska hamnar. Ship to Gaza Sweden skriver i ett pressmeddelande:

”Utifrån vad som är känt har lokala kustbevakningskontor fått instruktioner om att meddela alla fartyg med destinationer i det område som omfattas av Israels maritima blockad. För fartyg under grekisk flagg gäller också att noteringar om att meddelandet mottagits skall införas i fartygets loggbok.

Ett större område i östra Medelhavet kommer kontinuerligt att övervakas i syfte att elektroniskt spåra skepp som tros vara på väg mot det område som ligger under Israels blockad. Den grekiska polisen och tullmyndigheten i samarbete genomför samtidigt rigorösa kontroller av passagerare och besättning.”

Vid halv fem tiden i går lämnade den amerikanska båten hamnen i Aten, men stoppades av grekisk militär efter bara 20 minuter. På twitter kunde man följa hur båten tvingades tillbaka i hamn av beväpnade soldater.

Detta är en politisk skandal. En stor skam att Grekland, säkert med EUs godkännande, går Israels ärenden.

Ship to Gaza Stockholm ordnar protest vid grekiska ambassaden på Östermalm klockan 14.00 i dag lördag – Låt Frihetsflottan segla! är rubriken för manifestationen.

Min vän och kollega på plats i Aten, Niklas Berg skrev i går om sina tankar om vad som händer på sin blogg:
”Idag ruskades positionerna om. Genom att på ministernivå förbjuda fartyg att lämna grekiska hamnar med destination Gaza har den grekiska regimen bekänt färg och ingått ett öppet partnerskap med Israel gällande blockaden av Gaza. Det är rimligt att anta att Grekland inte har agerat på egen hand utan att först koordinera detta med EU.” läs hela inlägget: Kejsarens nya kläder

Läs också Farajs blogg

Läs artikel i Haaretz om spelet mellan Israel och Grekland: Netanyahu’s big fat Greek Wedding: http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/netanyahu-s-big-fat-greek-wedding-1.370794

svd, Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

En reaktion på ”Skandal Grekland!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s