Manifestation på Mynttorget

I dag ordnade Ship to Gaza Stockholm en manifestation på Mynttorget till stöd för Frihetsflottan. Talade gjorde Saman Abu Ali från Ship to Gaza, Mehmet Kaplan från miljöpartiet och jag från Palestinagrupperna i Sverige. Det blev en fin manifestation och det var en underbar sommarkväll, solen sken fast klockan blev över sex och det var vackert att se alla Ship to Gaza och Palestinaflaggor vaja utanför riksdagshuset.

Här är mitt tal:

Kära vänner av fred och rättvisa
Kära blockadbrytare

Palestinagrupperna är stolta över att vara en del av Ship to Gaza och Frihetsflottan.

Jag är stolt över att vara en del av denna fantastiska solidaritetsrörelse som byggts av aktivister över hela Sverige – ja, över hela världen – för att ta det ansvar våra folkvalda politiker inte tar –

att i handling visa vår solidaritet med det palestinska folket, att tillsammans genom våra vänner som nu kliver ombord på den andra frihetsflottan, bryta Israels illegala blockad av Gaza.

Ett av de standardkrav som PGS brukar rikta till politiker och andra beslutsfattare, är uppmaningen att gå från ord till handling

att ställa Israel till svars för alla brott mot mänskliga rättigheter och internationell rätt – att sluta belöna ockupationsmakten genom samarbeten och förmånliga handelsavtal.

Efter 63 år av fördrivning och 44 år av ockupation, borde vi väl kunna vara överens om att ord och fördömanden inte biter på staten Israel.

Listan över Israels brott mot internationell rätt kan göras hur lång som helst. Jag har snart jobbat 10 år på Palestinagrupperna och följt utvecklingen i Palestina och Israel på nära håll, och det är med sån enorm frustration jag konstaterar att situationen på ockuperad mark hela tiden blir värre och värre.

Jag har många gånger funderat över VAD som skulle krävas för att omvärlden på allvar skulle agera och kraftfullt sätta press på Israel att upphöra med ockupation och apartheid.

De illegala bosättningarna som hela tiden brer ut sig på stulen mark, muren som skär kors och tvärs genom palestinska områden och gör livet svårt för så många familjer och de dödliga attackerna mot fredliga demonstranter har tydligen inte varit tillräckligt.

Jag har många gånger fundera över varför det palestinska ickevåldsmotståndet inte fått samma stöd som andra frihetskämpar och VAD som skulle krävas för att de palestinska barnens lidande skulle omfattas av de stora insamlingsgalorna i mainstream tv.

När Israel attackerade Gaza under 22 blodiga dagar vid årsskiftet 2008-2009, dödade 1 500 människor, varav över 400 var barn, när FN-skolor bombades med vit fosfor och soldater sköt mot civila palestinier som hade vita näsdukar i händerna

– då vaknade världen för ett ögonblick och vi var många som tänkte att nu kanske Israel får stå till svars för sina brott.

eller när Israeliska kommandosoldater attackerade den första frihetsflottan på internationellt vatten och dödade nio personer och kidnappade flera länders medborgare. Då när Carl Bildt tillsammans med folkrättsexperter satt i Nyhetsmorgon och sa att detta var oacceptabelt, då tänkte man att nu kanske Israel ställs till svars.

Men det stannade vid ord även efter dessa tillfällen. Ord som snabbt rann av den israeliska regeringen, som alltid.

Ockupationen, blockaden, förtrycket, våldet – allt har fortgått som vanligt och Israel fortsätter att välkomnas i politiska, kulturella och sportsliga sammanhang. Som om ingenting hade hänt.

Därför står vi här igen, för att ta det ansvar som Sverige, EU och FN inte tar.

Israel är desperata och försöker sprida lögner och med hjälp av sina försvarare i Sverige och andra länder smutskasta oss och vårt fredsprojekt.

Men de kommer inte att lyckas. De kommer inte att lyckas stoppa båtarna, det har Frihetsflottans passagerare låtit hälsa från Aten.

Nu samlas vi som tror på alla människors frihet på gator och torg, på Facebook, twitter och på bloggar för att visa passagerarna på Frihetsflottan att vi också är med på båten och för att visa det palestinska folket att vi är med dem i deras kamp för rättvisa.

Nu bryter vi blockaden – sen häver vi ockupationen!

Enligt planerna skulle skeppen vara på väg, men byråkrati och sabotage har försenat avfärden. Ingen vet väl riktigt när den blir, men passagerarna och vi är redo och hoppas det blir snart. Följ Niklas på hans blogg: http://niklasberg.se/ för senaste info från Aten.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

2 reaktioner på ”Manifestation på Mynttorget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s