Israel försöker skrämma journalister

Enligt de ursprungliga planerna skulle skeppen vara på väg nu, men vi alla hade nog räknat med en del förseningar. Vi vet ännu inte exakt när det blir avfärd, men jag meddelar så fort jag vet. Och som jag skrev i går, så skjuter Ship to Gaza Stockholm fram manifestationen som skulle hållits i morgon på Mynttorget tills avgångstiden är bestämd.

Niklas har nu fått igång sin blogg efter lite otur med strömavbrott och datastrul, han har skrivit lite om förberedelserna i Athen och kommer nu att blogga regelbundet, följ honom på http://niklasberg.se/ eller på PGS blogg.

Fick just det här pressmeddelandet av Ship to Gaza. Och jag tror alltid att jag upplevt så mycket att jag inte ska bli förvånad av vad Israel kan ta sig till.. eller kanske inte att jag blir jätteförvånad, men väldigt upprörd. Läs!

Israel försöker skrämma journalister från att resa med Frihetsflottan

I ett mail från direktören för den israeliska regeringens presskontor på söndagen varnas utländska journalister från att bevaka Frihetsflottan från något av dess fartyg. Brevet börjar vänligt – ”Kära vänner” – men snart blir tonen mer hotfull:

”Flottan är en farlig provokation som organiseras av västerländska och islamiska extremistiska element för att stödja Hamas, som världen definierar som en extremistisk islamisk terroristorganisation.”

Direktören påstår att blockaden är laglig och i överensstämmelse med alla fördrag och internationell lag. Sedan blir hotet explicit:

”Som direktör för regeringens presskontor vill jag klargöra för er och det medium som ni representerar, attdeltagande i flottan utgör en avsiktlig överträdelse av israelisk lag och innebär troligen att deltagarna nekas inresa i staten Israel i tio år, att deras utrustning konfiskeras samt ytterligare sanktioner.”

Ship to Gaza/Freedom Flotilla 2 konstaterar för det första att direktören för den israeliska regeringens presskontor är felinformerad om vilka som organiserar och reser med Frihetsflottan. Det är sjuksköterskor, parlamentariker, poeter, hamnarbetare, läkare – för att välja några yrken ur den svenska delegationen. Den humanitära solidaritetsaktionen har dessutom ett brett stöd i det svenska och internationella civilsamhället.

Ship to Gaza/Freedom Flotilla 2 kan för det andra konstatera att direktören för den israeliska regeringens presskontor är felinformerad om blockadens legalitet. Blockaden betraktas som illegal och inhuman av så gott som hela det internationella samfundet, inklusive dess folkrättsexpertis.

Ship to Gaza/Freedom Flotilla 2 kan för det tredje informera direktören för den israeliska regeringens presskontor att det inte är förenligt med demokratins och rättsstatens principer att hota journalister från press, radio och teve från att utföra sitt arbete. Sådant beteende förknippas med regimer som ägnar sig åt en maktutövning som inte tål offentlighetens ljus.

Jerusalem, 26 June 2011

To: Representatives of the Foreign Press in Israel
Re: Press Participation in the Flotilla

Dear friends,
A flotilla of ships is due to arrive soon in the Middle East in order to try and enter the Gaza Strip.
This flotilla is a dangerous provocation that is being organized by western and Islamic extremist elements to aid Hamas, which the world defines as an extremist Islamic terrorist organization. Those participating in the flotilla have declared that it is their intention to ”break” the naval blockade that has been imposed on the Gaza Strip for security reasons, given Hamas’s efforts to smuggle weaponry and terrorists into the Gaza Strip.
The flotilla intends to knowingly violate the blockade that has been declared legally and is in accordance with all treaties and international law. The Government of Israel has instructed the IDF not to allow the flotilla to reach its goal.

As the Director of the Government Press Office, I would like to make it clear to you and to the media that you represent, that participation in the flotilla is an intentional violation of Israeli law and is liable to lead to participants being denied entry into the State of Israel for ten years, to the impoundment of their equipment and to additional sanctions.

I implore you to avoid taking part in this provocative and dangerous event, the purpose of which is to undermine Israel’s right to defend itself and to knowingly violate Israeli law.
Please pass along the contents of this letter to your editorial boards around the world.
Sincerely,
Oren Helman, Director
Government Press Office

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

En reaktion på ”Israel försöker skrämma journalister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s