Den 31 maj för ett år sedan..


Mitt Iphonefoto från demonstrationen dagen efter attacken mot Ship to Gaza

I morgon är det ett år sedan israeliska armén attackerade Ship to Gaza och Frihetsflottan på internationellt vatten. Nio passagerare dödades och många skadades. Vi var många som befarade att skeppen skulle stoppas, det hade ju Israel förvarnat om. Men få kunde drömma om att de skulle använda så brutalt våld att flera människor miste livet. Det är extra upprörande att de gjorde det på internationellt vatten och att de har kommit undan med det trots omvärldens fördömanden. Som alltid när det gäller Israel och folkrättsbrott. Omvärldens reaktioner stannar vid ord och det blir aldrig några kännbara konsekvenser i form av sanktioner eller avbrutna samarbeten.

Det var dramatiska dagar även för oss här hemma som jobbat med detta länge innan och som under resan och i synnerhet efter attacken ordnade manifestationer och mötte media och en orolig allmänhet. Samtidigt var vi sjuka av oro för våra vänner ombord och tiden när vi inte visste vad som hade hänt dem känns som en evighet, det är först efteråt man förstått att det handlade om några dagar. Jag hade flera vänner ombord, bland annat en av mina närmaste vänner, Kim. När jag nu läste igenom mina blogginlägg fick jag känslorna tillbaka, sorgen över att de inte kom fram till Gaza där människorna väntade på dem, sorgen över att människor mördades, ilskan över israels agerande och oron och förvirringen över vad som hänt våra vänner på grund av att utrikesdepartementet inte fick besked från Israel. Mina inlägg är röriga och jag minns att jag ville skriva, men pratade konstant i telefonen.

Det positiva som kom ut av allt var att många människor fick upp ögonen för situationen i Gaza och ockupationen av Palestina, många många nya engagerade sig. Demonstrationen dagen efter attacken samlade 10 000 personer på Sergels Torg.

Och nu är det dags igen, vi mobiliserar för att skicka en ny större Frihetsflotta med många länder inblandade. Ship to Gaza seglar snart igen för att bryta den illegala blockaden av Gaza. Från folk till folk.

I morgon hålls manifestationer och minnesstunder över hela landet för att uppmärksamma årsdagen av den första Frihetsflottan. Se http://shiptogaza.se/ eller Ship to Gaza Sweden på Facebook för tid och platser.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 reaktioner på ”Den 31 maj för ett år sedan..

  1. KARin Nordlander

    Vilken underbar kväll det var …en massa bra tal… poeten som är palestinier o libanes… gud vilken dikt han deklamerade !!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s