Al Nakba – 63 år av fördrivning


Foto: Anna Wester

I dag den 15 maj är det Al Nakba-dagen. Jag såg precis att många sprider mitt blogginlägg om Al Nakba från 2010 på sin Facebook, och det går ju bra eftersom ingenting har förändrats. Eller, ingenting har förbättras. Tyvärr blir saker värre. Vi ser till exempel hur Israel skärper greppet kring det palestinska Östra Jerusalem – jag märkte det tydligt när jag var där för två veckor sedan. I går sköts en ung kille ihjäl av israeliska gränspolisen när han demonstrerade för att minnas Al Nakba.

Al Nakba – katastrofen – som blev en följd av staten Israels bildande på 78 % av det historiska Palestina. 500 palestinska byar avfolkades och raserades och över 700 000 palestinier tvingades på flykt.

Al Nakba är inte bara en händelse att minnas, det är något som pågår fortfarande..

I Stockholm i dag ordnar palestinska föreningen en manifestation på Sergels Torg klockan 18.30. Svenska Muslimer för Fred och Frihet ordnar i samarbete med Palestinagrupperna i Sverige och Ship to Gaza Stockholm ett event för att uppmärksamma Al Nakba. Det sker mellan 15.00-18.00 och adressen är Vretenborgsvägen 20. (Tunnelbanestation Midsommarkransen).

Läs även andra bloggares åsikter om

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s