Hebron är omringat av bosättare som också tagit stadens hjärta

I dag har vi varit i Hebron hela dagen och vädret har varit jätteskumt, sol och regn om vartannat. Vi blev upphämtade klockan nio av Sameh som arbetar för PGS samarbetspartner PMRS – Palestinian Medical Relief Society. Från Jerusalem till Hebron åker man genom ett fantastiskt vackert landskap, men tyvärr är vägen kantad av fula, olagliga bosättningar i olika storlekar. Hebron som är det största distriktet i Palestina är helt omringat av bosättarkolonier. I Hebronområdet finns det 31 bosättningar, 20 outposts (alla bosättningar är olagliga enligt internationell lag, outposts är det även i Israel).


Här en liten bosättning som sedan kommer att växa. De största bosättningarna är som stora städer med tusentals invånare. Alla är olagliga.

Det som är unikt och väldigt tragiskt i Hebron är att bosättarna har tagit över stadens hjärta. 400 bosättare har flyttat in i gamla staden och vaktas av 2 000 soldater – och detta är de mest aggressiva bosättarna i Palestina.

Många palestinier har tvingats stänga sina affärer och de som fortfarande har öppet trakasseras dagligen av bosättarna som bor ovanför basaren i gamla stan, de slänger ner skräp och stenar och nu mer också brinnande föremål. Stora delar är helt öde på grund av bosättarna.


Många försöker hålla liv i affärerna, men det är mycket svårt


Bosättarna bor ovanpå basaren och slänger ner skräp och stenar


Det har blivit vanligare att bosättarna slänger brinnande föremål ner på försäljarna


Tusentals soldater vaktar 400 bosättare som inte har rätt att vara där enligt internationell lag

PMRS, Palestinian Medical Relief Society är PGS äldsta samarbetspartner och en av de ledande hälsovårdsorganisationerna på Västbanken och Gaza. De driver ett tjugotal kliniker, några av dem mobila, där de erbjuder sjukvård till samhällets mest utsatta, som fattiga på landsbygden.

Jag har ju följt PMRS arbete länge, så det var kul att få följa med ut i fält i dag. Vi besökte först en av deras mobila kliniker som ligger bara meter ifrån en bosättning som vaktas av soldater. Det kändes obehagligt att stå där med bara ett staket mellan. De bosättare som väljer att bo så är de mest ideologiskt och religiöst övertygade, de anser att gud har gett dem rätten att vara där och de kommer inte att ge upp.


Står utanför kliniken och tar bilden på bosättningen bakom staketet. Så nära är det.


Vi besökte också en av PMRS fasta center i Hebronområdet och fick lära oss mycket om palestinsk hälsovård. I Hebron är ett av de stora problemen det dåliga vattnet och bristen på vatten på grund av att bosättarna tar det mesta. Framför allt barnen drabbas av sjukdomar på grund av det.

Vi träffade många trevliga och duktiga människor i dag som hade mycket spännande att berätta – som varje dag, blev det en hel del kaffe och te under dagen. Jag älskar det.

På eftermiddagen träffade vi Jonas som jobbat på PGS tidigare och som nu är observatör för den internationella observatörsstyrkan Tiph. Vi promenerade runt i gamla stan och åt falafel.

En mycket lyckad och lärorik dag. Det tog ett tag innan jag kunde börja skriva min blogg, för man är så jävla arg efter att ha besökt Hebron, arg över bosättningarna och situationen för palestinierna. Men som alltid här är det blandade känslor. För det är en massa kärlek också efter alla fantastiska människor man träffat.

I morgon på morgonen åker Per hem, men jag stannar till på tisdag. I morgon blir det lugnt, skall hänga lite med Sara som jobbar i Jerusalem för Diakonia.

(Alla foton: Anna Wester)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

3 reaktioner på ”Hebron är omringat av bosättare som också tagit stadens hjärta

 1. anders å

  hej Anna,

  Du skriver ständigt att bosättningarna är olagliga men det är ju inte riktigt sant.
  Ur den internationella rättens synvinkel är de naturligtvis det, dessutom anser jag/du/vi självklart att de är omoraliska och frånstötande men allt sådant har ju visat sig oväsentligt. Medinah Israel tar inga hänsyn och USA ger dem Vaselin.

  Ur den israeliska statens synvinkel är rättsläget blandat. de flesta är lagliga. De ligger på annekterad mark, ca 50% av Västbanken är annekterad som du om någon ju vet. Nästan alla har bygglov, några få väntar på att få det. Inte ens i Israel kan man dra in vatten och avlopp utan myndighetstillstånd. Det är ju därför palestinerna saknar detsamma.
  98 % av dem har anvisats sina tomter av myndigheter som beskrivit dem som ödetomter o/e obebyggda. Om siffran är 98 eller mer eller mindre minns jag inte nu utan min huvudpoäng är att andelen squatters är nästan obefintligt.

  Jag har sedan länge blivit övertygad om att vi ska sluta beskriva Västbanken som ockuperad och istället konstatera att den är annekterad. Tvåstatslösningen är totaldöd och har så varit sedan Osloavtalen. Det är ”Enstatslösningen” som gäller och ingen annan. Allt annat är romantiska drömmar om att stormakterna ska greja det till slut.
  Resonemang om ”olaglig”, ”ockuperad” mm ställer perspektiven på den möjliga kampen fullständigt fel.

 2. Pingback: Hebron vs Tel Aviv | händelser

 3. Anonym

  Instämmer helt och hållet att det inte är en bra idé att låta bosättningarna växa i och runt Hebron, men i själva staden har alltid också judar bott. De får visst ha en rätt att bo kvar där, även om en stat Palestina skulle finnas en vacker dag, tro?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s