Demo i Sheik Jarrah och en tur till Tel Aviv – bortom murar, checkpoints och soldater

I går kväll var vi hos vänner i Tel Aviv i Israel och hade en supertrevlig kväll. Det var så varmt att vi kunde sitta ute till tolv på natten. Vi hade många intressanta diskussioner under kvällen, inte bara politik utan även en del fotboll eftersom jag satt och följde Hammarbys match hemma mot Brage via SMS från min syster. (Vi vann!).

Det är en väldigt speciell känsla att åka in i Tel Aviv från Västbanken, kontrasterna är absurda. En modern medelhavsstad långt från checkpoints, murar och soldater. Men ändå så nära. Och som våra vänner – självklart radikala ockupationsmotståndare – sa, så är livet i Tel Aviv för bra för israelerna så att de inte bryr sig om vad som händer bara några kilometer bort. Det finns en del tappra som kämpar för en rättvis fred, fantastiska organisationer och aktivister, men de är svaga och har mycket litet inflytande. Och högerregeringen gör det svårare och svårare för dem att agera genom galna lagar.

Tidigare på dagen mötte vi en del av dessa ockupationsmotståndare som varje fredag klockan fyra demonstrerar i Sheik Jarrah i östra Jerusalem, israeler tillsammans med palestinier och internationella från alla möjliga länder, mot bosättningarna som brer ut sig i staden. Bosättare har tagit flera strategiska hus nära gamla stan och bokstavligt talat kastat ut de palestinier som bodde där. Dessa demonstrationer, även om de är små, ger hopp!

I dag ska vi till Hebron på Västbanken och vara där hela dagen. Här lite bilder från gårdagens demonstration.

Foto: Anna Wester

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

2 reaktioner på ”Demo i Sheik Jarrah och en tur till Tel Aviv – bortom murar, checkpoints och soldater

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s