Bryt tystnaden

Jag har träffat företrädare för Breaking the Silence flera gånger och jag tycker att de gör ett fantastiskt viktigt jobb. Första gången jag mötte två av de fd israeliska soldater som valt att bryta tystnaden om vad det innebär att tjänstgöra på ockuperad mark, var för några år sedan när de var inbjudna till Sverige av Kristna Freds. Vi ordnade ett lunchseminarium i Solidaritetshuset och efter det följde killarna med upp till PGS kontor. Jag satt och pratade med den ena av de före detta soldaterna i nästan två timmar, vi tittade igenom mitt fotoalbum från min första resa 2001. Det är ett starkt minne. Flera gånger när vi tittade på bilderna och såg soldater som gapade och skrek och förnedrade palestinier i en vägspärr, slog han ut med armarna och sa ”det var så vi var..”

Det var tidvis svårt att lyssna till hans historia från tiden i armén, om meningslösa aktioner för att ”visa närvaron”. Aktioner som man vet satt hela byar i skräck och förnedrat föräldrar framför sina barn, fött ilska och rädsla. Och det var svårt att höra om hur mycket han led nu efteråt, hur jobbiga minnena var för honom. Och han pratade mycket om barnen. Barnens blickar, barnens rädsla och skräck. Han berättade också om hur han kunde börja må dåligt under släktmiddagar och hur han hade svårt att hålla tyst. Men också om hur Breaking the Silence gjort livet lättare att leva för honom.

DN, Sydsvenskan

TV4 Play

Nu är de här i Sverige inbjudna av Diakonia och Kristna Freds för en utställning på Armémuseum. Jag vill verkligen rekommendera att alla att gå dit.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

En reaktion på ”Bryt tystnaden

  1. Pingback: Breaking The Silence i Stockholm 4-20 mars « Palestina Aktivism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s