Debatt på Södertörns högskola

I onsdags var jag inbjuden att delta i en debatt, eller ett samtal som arrangörerna hellre ville kalla det, på Södertörns högskola. Det var studentgruppen FUIS – Förening för Utveckling och Internationellt Samarbete som hade ordnat, och det hade de verkligen gjort bra. Det var en intresserad publik och alla som var med och ordnade var väldigt trevliga.

Ämnet var Vägar för fred och förutom att jag var i panelen, deltog Joakim Wohlfeil från Diakonia och Ben Gladnikoff som var där efter rekommendation av israeliska ambassaden även om han sa att han ville representera sig själv. Hans linje skilde sig inte mycket från israeliska statens vad jag kunde märka.

Jag skulle nog inte klara att vara med i liknande debatter för ofta, för det tar verkligen på krafterna – dels för att man verkligen vill ge studenterna det allra bästa, men också för att det gäller att inte bli för arg utan hålla en bra ton trots att man känner sig förtvivlad inombords. För det är verkligen tufft att diskutera med någon som försvarar israels ockupation. Ben hävdade till och med att palestinierna borde vara tacksamma över israels närvaro. Joakim var jättebra och eftersom vi båda utgick från internationell rätt och mänskliga rättigheter, behövde vi inte debattera mot varandra. Flera gånger och Ben tyckte att det var alla mot honom (inklusive moderator och publik) – men det var ju inte personligt, utan snarare alla mot ockupationen och det känns bra att det var så.

Både moderatorn och en representant från Bilda påpekade i inledning och under debatten att det finns två sanningar när det gäller en konflikt. Att vi skulle beskriva samma sak men från olika perspektiv och att man inte kan säga att någon har fel. Det stämmer ju inte och det tycker jag att jag fick fram, att det finns internationell rätt, FN-resolutioner och mänskliga rättigheter. Att det är fakta att muren går långt in på ockuperad mark och att konsekvenserna av muren för palestinska folket är fakta.

Bens statistik var väldigt märklig när det gällde tillväxt och arbetslöshet på ockuperad mark till exempel, han menade att palestinierna har det ganska bra – tack vare Israel. Då får man ju räkna till fyra innan man svarar för att inte vara för arg. Vi kunde ju bemöta statistiken, speciellt Joakim, men svårt för publiken att avgöra.

Nu verkade det som att publiken blev ganska provocerad av hur Ben försvarade ockupationen. Många kom fram efteråt och sa att de nu skall börja engagera sig för palestiniernas rättigheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s