Nu måste omvärlden sätta press på Israel

Det har varit en ganska stressig måndag på kontoret. Varje måndag vaknar jag alldeles för tidigt och stirrar klarvaken upp i taket, superstressad med känslan att hela veckans arbete måste vara klart till klockan fem på eftermiddagen. Så är det ju inte. Men i dag blev jag extra stressad av att läsa de sk Palestine papers – dokument som läckt från så kallade fredsförhandlingar mellan palestinier och Israel. Och det var inte någon rolig läsning.

Enligt dokumenten skall palestinska myndigheten (på Västbanken) ha gått med på större eftergifter än någon kunnat ana. De skall ha erbjudit Israel stora delar av Östra Jerusalem och flera av de stora bosättningarna som enligt internationell rätt är olagliga. Enligt de läckta dokumenten var de även beredda att släppa kravet på palestinska flyktingarnas rätt att återvända. Så länge ockupationen har pågått har palestinierna gjort stora eftergifter i tron att det skall leda till fred, men de har aldrig fått någonting tillbaka. Inte heller dessa orimligt stora eftergifter ska ha varit nog för Israel. Så nu måste det väl vara uppenbart för alla, att Israel inte vill ha fred.

Vi får hoppas att det kommer något positivt ur det här, att omvärlden – inklusive Sverige – inser att det inte finns någon fredsprocess, att en rättvis fred måste grundas på folkrätten, att Israel måste pressas att följa FN-resolutioner, internationell rätt och mänskliga rättigheter. Omvärlden måste sluta belöna Israel med förmånliga samarbetsavtal och låta dem undkomma ansvar för sina folkrättsbrott.

Läs mer i uttalandet som vi, PGS har gjort i dag angående detta: Internationell rätt är inte förhandlingsbar
Jonatan Stanzcak i SvD:
Bildts politik för Mellanöstern ett totalhaveri

AB, Svd, DN

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

3 reaktioner på ”Nu måste omvärlden sätta press på Israel

 1. Hela Världen är en press på Israel.
  De flesta söker strupgreppet på dem som vågat sätta ner foten på det svåraste stället.
  Pressen på Israel har alla PK barn gemensamt . plus sin allm feghet…………..upe…..

 2. Uffe

  Nej, omvärlden kommer inte att bry sig. Igen.

  Dagens nyheters reaktion har vrait intressant.

  På ledarplats och med Nathan Shachars analys kan man utläsa att samarbetet Israel och PLO har varit bra för palestinierna och för Israel. Man kan också läsa att det är troligt att detta har läckt ut för att det gynnar Hamas. Dvs Al-Jazeera och Hamas står varandra nära.

  Och som vanligt: Israel har en rätt till självförsvar och det är Arafats fel at det idag inte finns en palestinsk stat.

  DN:s tolkning är dessutom att detta var positivt. De förhandlar verkligen! Och de har även varit nära!

  På ledarsidan beklagar man sig lite över den bristande demokratin på Västbanken och inom PLO. Utan att nämna Israels och USA:s roll i detta.

  Det kan vara svårt att tro, men läs gårdagens och dagens papersupplagor så får du med Nathan Shachars ”analyser”.

 3. Pingback: The Palestine Papers och freden | 22 sömnlösa nätter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s