Ny rapport om Coop – läs och agera!

Det har under en tid, ja egentligen under många år, pågått olika försök för att få Coop att sluta samarbeta med israeliska företag som stödjer ockupationen. Det gäller självklart alla butikskedjor, men det är ju lite speciellt med Coop eftersom de marknadsför sig som en butik med medlemsinflytande och en mer etiskt medveten butik i jämförelse med andra. I Coopbutiker hittar man oftast också fler rättvise- och kravmärkta produkter.

Coop har trots påtryckningar från medlemmar och andra vägrat avbryta samarbetet med israeliska företag som stödjer ockupationen, samtidigt som de via Kooperation utan Gränser har stött palestinska bönder vars jordar beslagtagits i strid med folkrätten av samma israeliska företag som Coop handlar med.

PGS publicerar nu en rapport som bland annat redogör för de argument som medlemmar presenterat på föreningsstämmor tillsammans med Coopledningens försvar. Rapporten granskar också verksamheten i vissa av de företag som vi syftar på.

Mot bakgrund av det som framgår av rapporten, rekommenderar PGS att Coop slutar samarbeta och handla med israeliska företag som begår folkrättsbrott, exempelvis SodaStream International och Carmel-Agrexco.

Läs rapporten och agera sen! På PGS hemsida finns tips hur du kan försöka påverka din butik. Använd argumenten i rapporten när du talar med frukt- och gröntansvarig eller skriver brev. Om Coop känner tillräcklig press från sina medlemmar och konsumenter kommer de att ta bort dessa företags produkter ur sortimentet. Och först då kan man ta deras etiska policy på allvar.

Rapporten

Om den pågående kampanjen BDS Coop Sverige

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s