Protester mot rivningen av Hotel Shepherd i Östra Jerusalem

Foto: Yvonne Fredriksson

Min kollega Yvonne som bor i Östra Jerusalem bevittnade i söndags när det gamla hotellet Shepard Hotel i Sheik Jarrah revs för att göra plats för israeliska bosättare. Se hennes bilder på PGS blogg.

Israels beslut att riva hotellet och låta bosättare bygga 20 lägenheter där, har mött protester världen över. Många länders företrädare har tagit avstånd från rivningen, så också EU. EU:s utrikeschef Catherine Ashton skrev att ”bosättningarna är olagliga enligt folkrätten och att östra Jerusalem är en del av ockuperad palestinsk mark”. (SR) Även USAs utrikesminister Clinton har kritiserat rivningen av hotellet och USA har har bett Israel om ett klargörande. (Haaretz, Nytimes, Jpost).

Det har även uppmärksammats stort i världsmedierna. (Al JazeeraBBC). Och i Sverige (SR, Nyheter24, Sydsvenskan, svd, gp, DN med fler.)

Men Israel bryr sig som vanligt inte om omvärldens kritik.

Det är heller inte första gången Volvos grävmaskiner är med och verkställer ockupationen. PGS och många andra har bedrivit påtryckningar mot Volvo under flera år för att få dem att sluta sälja maskiner till Israel. Men tydligen har de inte känt tillräcklig press.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

4 reaktioner på ”Protester mot rivningen av Hotel Shepherd i Östra Jerusalem

 1. Ida

  Expressen talar om heliga platser i världen och presenterar ”Klippmoské i Israel”:

  ”Klippmoskén, Jerusalem, Israel
  Världens äldsta existerande muslimska byggnad, det är Klippmoskén. Den ligger på Tempelberget i den muslimska stadsdelen i nordöstra Jerusalem.
  Den är rest över den klippa som var platsen för Muhammeds himmelsfärd och där han bestämde vilka de fem dagliga muslimska bönerna skulle vara, enligt islam.
  Under Ramadan samlas tusentals muslimer till bön vid Klippmoskén.
  Ta sig hit: Ben Gurion International Airport mellan Tel Aviv och Jerusalem är närmaste flygplats. Från Stockholm tar det från 6 timmar med byte.”

  Vet inte om man ska skratta eller gråta. Inte ett enda ord att platsen var muslimernas första ”kibbla” (platsen att vända sig mot i bönen innan man befriade Meka från månggudar. ”Muslimska stadsdelen” – inte palestiniernas?!
  Sen talar man om flygresa – dit där muslimer från andra delar av världen inte kan komma!
  Helt fantastiskt, expressen!

  http://www.expressen.se/resor/1.2288743/24-heliga-platser-varlden-over

  ingen opartisk information utan bara en billig försök att vilseleda och att pumpa in informationer som kan förvirra.

 2. bara att tillägga:
  När jag diskuterade med en rad Israelvänner angående Al-Aqsa moské så insåg jag att dem flesta vill lägga upp en irrationell koppling mellan muslimer och den här platsen. Samtidigt knuffar man bort allt det realistiska, som t.ex. historiska förbindelser. Expressen gick åt samma håll med sina förklarningar.

  Jag som älskar kulturhistoriska platser skulle gärna åka till Jerusalem, se Al Aqsa, tempel och klagomuren. En fantastisk upplevelse! Men där kan man inte komma om man är muslim. Jag känner tre personer från Stockholm som fick avslag på visum för att besöka Al Aqsa under Ramadan. Inga brottslingar, personer har aldrig varit inne i någon kritik mot Israel, men ändå kunde man inte resa med en muslimsk bakgrund/namn. (inte heller arabiskt namn!) Sen rekommenderar expressen resa ”där tusentals muslimer samlas under Ramadan”. Jasså? (Muslimer som håller man under ockupation).
  Känner du till regler för att få visum och åka till Jerusalem? Kan du berätta om det vilka möjligheter man har?

 3. Karin Nordlander

  Man slutar aldrig att förvåna sig……..hörde på nyheterna idag att israel ej gjorde några fel när de bordade SHIP TO GAZA I VÅRAS O KALLBLODIGT DÖDADE 8 TURKISKA HJÄLPARBETARE?…De gjorde det i självförsvar..??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s