PGS har skrivit ett öppet brev till Apollo

Vi har precis lagt upp ett öppet brev till Apolloresor på PGS hemsida. Det är angående den här reseannonsen som vi skrivit.

Och jag måste säga att jag faktiskt blev lite chockad över att de har lyckats få in så många fel och vilseledande påståenden i en och samma annons. Först betonar de att resan går genom två länder, sen berättar de om ett besök i Betlehem som ligger på palestinskt område. Ja, se själva.

Jag klistrar in brevet här:

Öppet brev till Apollo med anledning av rundresa till Israel

Vi vill uppmärksamma att presentationen av rundresan ”Från Jerusalem till Petras klippor” som Apollo erbjuder sina kunder är vilseledande och innehåller en mängd faktafel. Det är upprörande hur denna resa presenteras och vi undrar om Apolloresor medvetet bidrar till att ge människor intrycket av att det ockuperade palestinska området tillhör Israel.

I annonsen står att resan går genom Israel och Jordanien. När man läser vidare i programmet framgår det att två av utflyktsmålen är Östra Jerusalem och Betlehem som ligger på ockuperat palestinskt område. I presentationen av resan sägs inte ett ord om att Jerusalem är illegalt annekterat av Israel och att dess palestinska befolkning lever i staden utan grundläggande demokratiska rättigheter, eller att det i de östra delarna av staden pågår en systematisk fördrivning av palestinier.

I dag ligger Sveriges, liksom alla andra staters ambassader i Tel Aviv då de inte erkänner Israels överhöghet över Jerusalem eftersom hela Jerusalem enligt FN-beslut är så kallat ”corpus separatum” och skall vara en internationell zon. Israel ignorerar detta och accepterar inte FN:s beslut från 1948 och framåt.

Apollos reseprogram utgår uteslutande från ett judiskt-kristet-israeliskt politiskt, historiskt och demografiskt perspektiv och ger inget utrymme för den palestinska närvaron, trots dess inflytande på stadens demografiska, historiska och kulturella prägel.

Vi har full förståelse för att Apollo inte har haft för avsikt att göra en politisk resa, men accepterar man Israels ockupation av Palestina blir det politiskt hur välmenande opolitisk ambitionen än är. Som resan presenteras nu liknar det en propagandaresa som närmast är vad det israeliska turistministeriet skulle kunna erbjuda.

Att presentera en resa till Israel som är en ockupationsmakt, på detta romantiserande och felaktiga sätt anser vi vara ytterst oansvarigt av Apolloresor.

Vi kräver nu att Apolloresor korrigerar de felaktigheter som ovan nämnts och presenterar en mer historiskt och politiskt balanserad resplan som utgår från områdets samtliga etniska, politiska och religiösa grupper.

Palestinagrupperna i Sverige


Att reseannonsen dessutom illustreras med en moské från östra Jerusalem är ju också det galet..

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

En reaktion på ”PGS har skrivit ett öppet brev till Apollo

  1. Pingback: Brev till Apollo med anledning av rundresa till Israel « Palestina Aktivism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s