Bojkotta Israel!

I går var jag tillbaka i Solidaritetshuset för första gången sedan vi evakuerades i februari. Det kommer att bli fint, men än är det en byggarbetsplats och det gick inte att sitta där och jobba. Inget ljus, inget nät och byggdamm som inte är hälsosamt. Vi gjorde det vi var tvungna att göra (som att skicka iväg julklappar och skriva under räkningar!).

Nu sitter jag hemma och jobbar. Har precis lagt ut en julhälsning på hemsidan (från ett julbrev vi skickat till medlemmar). En lista med tips på vad man kan tänka på så här i jultider, om man vill undvika sådant som gynnar ockupationen.

Här är den:

Vår önskan inför 2011 är ett slut på Israels ockupation av Palestina, en rättvis fred. Vi uppmanar alla som delar vår önskan, att i julhandeln inte köpa varor från Israel eller stödja företag som på något sätt gynnar ockupationen.

1. Ingen Sodastream i julklappssäcken
Sodastream tillverkas i en bosättning på ockuperat område och har inget i tomtesäcken att göra.

2. Köp rena skönhetsprodukter
Det kommer in fler och fler israeliska skönhetsprodukter. I flera gallerior finns stånd med israeliska skönhetsprodukter. Var misstänksam om produkten är märkt Döda Havet.

3. Ha rent mjöl i din pensionsfond
Se över dina besparingar inför julen. Bland andra så har fjärde pensionsfonden (AP4) innehav i minst åtta israeliska företag som tjänar på ockupationen.

4. Välj kläder som är rättvisa
Stanna upp i julstressen och läs varifrån klapparna kommer. Bland annat har Nike sportstrumpor och underställ som är gjorda i Israel. Efter jul kan du köpa tröjor som är gjorda på palestinskt område i vår webbutik som du når via palestinagrupperna.se/butiken

5. Inget Hälsans kök på julbordet
I dag finns ett stort utbud av vegetarisk mat i butikerna, så det är lätt att välja bort Hälsans Kök som ägs av ett israeliskt företag vars råvaror kommer från Israel.

5. Välj rätt vin och dryck till julbordet
Systembolagets vin från Israel är från ockuperat område och går under namnen Carmel eller Yarden/Golan Heights Winery

6. Kolla så att dadlarna inte kommer från Israel
Dadlar är för många ett måste bland julgodiset. Kolla ursprungsmärkningen och se upp för Deglet Nour, Jordan River, Jordan Plaints, Medjool.

7. Njut av frukt och grönt från andra länder
Det är i frukt- och grönsaksdisken vi måste vara särskilt uppmärksamma om vi vill köpa frukt och grönt som inte bidrar till ockupation och förtryck. Kolla särskilt noga mandarinerna, grapefrukterna, apelsinerna, sharonfrukten, cocktaitomaterna och avokadon.

8. Säg till IKEA och H&M att inte köpa ockupationen
För att det skall bli ett slut på ockupationen måste internationella företag sluta investera i Israel. H&M har i år öppnat flera butiker i Israel och IKEA levererar varor till de illegala bosättningarna på Västbanken. Stöd PGS kampanjer för att få svenska företag att inte stödja ockupationen. Låt IKEA och H&M veta vad du tycker! Se vår hemsida för mer information om kampanjerna.

9. Res till länder som inte förtrycker och ockuperar
Välj andra resmål än Israel för din semester så länge ockupationen pågår. Stöd däremot gärna den palestinska turistnäringen med ett besök, och få minnen och vänner för livet på köpet!

10. Håll utkik efter streckkoden
Israeliska varor kan identifieras genom streckkoden. Börjar den med 729 får varan stanna i hyllan.

…och inte minst
Gå med i Palestinagrupperna eller ge ett bidrag till vårt arbete i Sverige pg 55 57 17-8

Kolla också in vår frukt- och gröntkampanj där vi sammanställt argument och mall på brev att skicka till butiker. Påverka din butik.

Chattade just med en kompis som råkat köpa en israelisk paprika i går, hon skall nu gå och lämna tillbaka den! Paprikor från Israel har jag nog inte sett innan, eller förresten köper jag inte paprika så ofta så det kanske är därför.

Nu är alla andra metoder uttömda, vi måste sätta press på Israel genom bojkott, desinvestering och sanktioner. Det har funkat förr (mot apartheid i Sydafrika) och det har redan visat sig framgångsrikt när det gäller Israel. Så ingen sodastream i julklappssäcken – har ni redan en så kan man köpa påfyllningsgrejer i annat märke.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

En reaktion på ”Bojkotta Israel!

  1. oerdoeg

    Jag köpte israeliska paprikor i förrgår. Inte nog med att dom smakade bra, jag skrattade dessutom uppsluppet vid tanken på de hysteriska reaktioner mitt köp skulle väcka när jag skryter om det på vissa bloggar.

    För övrigt vill jag veta när den arabisk-muslimska ockupationen av Nordafrika, Syrien och Mesopotamien ska upphöra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s