Intressanta föredrag, boktips och flytten är igång

I går när vi kom till kom till kontoret stod flyttfirman där och väntade. Vi ordnade ett tidigt frukostmöte där några av våra samarbetsorganisationer fick chansen att prata med vår gäst, israeliska ekonomen Shir Hever (som förutom frukostmötet hann med två öppna möten och flera andra mindre träffar under tre dagar i Stockholm!). När vi kom ut från mötet så var hela kontoret nedpackat i flyttkartonger. Det gick så galet fort. Jag åker på semester i morgon, så när jag kommer till kontoret nästa gång så är det i gamla Solidaritetshuset.

Shir Hevers besök har varit enormt lyckat. Han är så jävla duktig och hans föredrag inspirerande. Jag lyssnade tre gånger och har hört honom förut, men ändå lärde jag mig något nytt varje gång. Han är som en uppslagsbok. Han lyckas också tala om ekonomin och samtidigt få fram alla andra aspekter som är viktiga när man talar om människor som förtrycks och lider.

Så nu vill jag verkligen varmt rekommendera hans bok The Political Economy of Israels Occupation som han gett ut på Pluto Press. PGS kommer att sälja den, men vi sålde slut på alla vi hade beställt. Nya kommer, men jag kan inte säga exakt när. Så vänta och köp från oss eller beställ från Pluto Press. Hoppas att den kommer på svenska i framtiden.

Jag tror att alla som lämnade hans föreläsare hade en djupare förståelse för ockupationens ekonomiska mekanismer. Och jag tror att han övertygade om vikten att stödja palestiniernas uppmaning till BDS (bojkott, desinvestering och sanktioner). Han visade hur BDS slår mot den israeliska överklassen, de som äger företagen och de som kan påverka politiken. Och han berättade hur företag redan nu har med BDS i beräkningarna.

Mycket inspirerande alltså.

Nu skall jag packa..

Läs även andra bloggares åsikter om ,

3 reaktioner på ”Intressanta föredrag, boktips och flytten är igång

 1. annawester

  Ja, jag såg Uppdrag Granskning. Blev kanske lite besviken, även om jag tyckte mycket var jättebra (speciellt Ove Bring, Viktoria Strand, Mattias Gardell och att israeliska ambassadörens förakt för folkrätten kom fram).. Men jag tycker det var lite onödigt att de skulle försöka beskriva hela konflikten på några minuter. Det hade varit bättre att förklara blockaden mer ingående.

  Men jag blev väldigt tagen av bilderna från båtarna – även om jag sett det mesta tidigare. Jag hade det jobbigt här hemma framför datorn med så många vänner och en av mina allra närmaste ombord. Det gick ju så lång tid innan vi visste vad som hänt, vilka som dödats och skadats..

  Vad tyckte du om programmet?

 2. Ida

  ”…Men jag tycker det var lite onödigt att de skulle försöka beskriva hela konflikten på några minuter.”
  Alltså, det går inte beskriva på flera timmar heller! 🙂 Den här konflikten är så infekterad att det krävs mycket tid för att rulla fram historia efter historia… Även då skulle man höra missnöje hit och dit.

  Det mest viktiga som kom fram i programmet är bevis på att IDF har skjutit mot civila innan dem bordade båten.
  …tack vare en jugge fick man lägga fram det viktiga beviset 🙂 Srdjan Stojanovic.

  Det var otäckt att se högmodighet, arrogans och bruttalitet inom soldater som kom från ubåtar och som vild och vansinnigt bara skjuter på den turkiska båten. Vilka hjältar! tänkte man. Sen är man plötsligt förvånad att folk började slå med allt man hittade på båten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s