Absurd hetsjakt mot Wikileaks

Det är verkligen obehagligt att följa hetsjakten mot Wikileaks. Det är inte bara matkhavare i USA och Kina som gör allt för att tysta Wikileaks, utan i dag har vi kunnat läsa att Assanges tillgångar har frysts och att företag som Visa och Paypal har stoppat möjligheten att ge donationer till organisationen. Sanningen skrämmer och när USA säger att tillgångar skall frysas, så gäller inga lagar och regler.

Men än värre än när matkhavare till varje pris söker värja sig för sanningen genom att tysta Wikileaks, är när journalister börjar tala om att det är Wikileaks som är ett hot mot det fria ordet. Men hallå? Här hade man väntat sig att hetsjakten för att tysta Wikileaks skulle leda till ett ramaskri från dem som annars menar att man skall försvara yttrandefriheten till vilket pris som helst. Och visst finns det journalister som försvarar publiceringen, men chockerande nog många som kritiserar den. Värst är förstås amerikanska journalister, men även svenska journalister och debattörer har utpekat Wikileaks publicering som ett problem.

Axel Andén har skrivit en bra artikel i Medievärlden angående det: Obegripligt att journalister vill tysta Wikileaks. Han skriver bland annat:

Min fråga till de politiker och journalister som vill se Wikileaks tystat: om yttrandefriheten inte ska användas för att avslöja makthavare, vad är det vi kämpar för? Rätten att skriva om otrohetsaffärer, att springa lobbyisternas ärenden, att publicera Muhammedkarikatyrer? Rätten att tapetsera det offentliga rummet med sexistisk reklam?”.

Det är ju journalisternas främsta uppgift att granska makten. Här är fullt av avslöjanden som borde grävas mer i, som makthavarna borde ställas till svars för. Jag hoppas att det blir en sanningskommission som vänsterpartiet har föreslagit. Sen hoppas man ju att USA skall reagera på att svenska politiker anklagar deras ambassadtjänstemän att ljuga om precis allting.

Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s