Framgång för BDS-rörelsen: Veolia drar sig ur spårvägsbygget i Östra Jerusalem

Reklam för det kritiserade spårvägsbygget på ockuperad mark. Foto: Anna Wester (2008)

Det har gått rykten om det förut, men nu är det alltså klart att Veolia drar sig ur spårvägsbygget i ockuperade Östra Jerusalem. En stor seger för BDS-rörelsen. Pressen på Veolia har varit stor, inte minst från Sverige och Frankrike.

I januari 2009, under Gazakriget hade vi (PGS deltog tillsammans med flera andra organisationer) en kampanj ”Säg nej till Veolia” som fick stort genomslag. Syftet med kampanjen var att uppmärksamma att Veolia bröt mot internationell rätt när de medverkade i ett spårvägsbygge på ockuperad mark och att de därför inte borde få förnyat kontrakt för att driva tunnelbanan i Stockholm. Vi demonstrerade utanför Landstingshuset, delade flygblad, framträdde i media, uppvaktade SL:s styrelse och jag och flera andra pratade personligen med SL:s ordförande Christer G Wennerholm i telefonen och han erkände då att han var stressad över protesterna.

Veolia fick inte miljardkontraktet i Stockholm, och de har förlorat fler kontrakt i Europa.

Så här skriver Maan News i dag:
A division of French engineering group Veolia has pulled out of a controversial Jerusalem tramway project in favor of an Israeli bus operator, a spokesman for the group said on Monday.

Yoni Yitzhak told AFP in a written answer to questions that Veolia Israel last month agreed to sell its five-percent stake in a consortium building and set to run the city’s light rail project to the Egged bus company.

He denied allegations by rival suitor company Dan that the company was selling out because of Palestinian political pressure and threats of a trade boycott over the project, which runs through annexed east Jerusalem and links Jewish settlements there with the city center.

”Like every business, the Veolia Israel group weighs its activities according to financial and business considerations,” he wrote. ”According to those considerations it makes its decisions.”

Dan, which is suing Veolia over what it says is a broken agreement to sell it the stake in the consortium, says the French firm is backing out because of boycott threats to its parent company by Arab and other pro-Palestinian groups overseas.

”That’s what Veolia told us,” Dan spokesman Eitan Fixman told AFP.

Läs hela artikeln

Palestinska BNC skriver i en kommentar att detta är att se som en viktig delseger för det hårda BDS-arbete som bedrivits av aktivister över hela världen, men uppmanar nu till fortsatt engagemang:

The campaign has reached an important milestone, but pressure must be increased to ensure that these companies truly end their involvement in the JLR and in all other Israeli projects that violate international law.

Läs hela: Veolia and Alstom feel the heat – BNC calls for intensifying pressure!


I november 2008 besökte jag Anata Camp och fotade spåren och tågen som stod och väntade redan då. Se mitt gamla blogginlägg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s