Wikileaks visar hur absurd världspolitiken är

Man önskar att det tillhörde historien, exemplen på att ett antal män (och ett fåtal kvinnor) med mycket makt styr och ställer med världen som om det vore ett sällskapsspel. Men så är det tyvärr inte. Det tillhör inte forna kolonialism att några få ritar om kartor, plockar bort obekväma makthavare för att sätta dit nya. USA och dess allierade ser världen som en spelplan med pjäser som de kan flytta dit de vill, till förfogande har de sina arméer och hemliga underrättelsetjänster. Att oskyldiga människor dödas är ingenting som hindrar.

WikiLeaksdokumenten avslöjar att Israel erbjudit Abbas och Fatah, och den egyptiske presidenten att ta över Gaza efter kriget om Hamas hade besegrats. Tack Gud att det framgår tydligt att de tackade nej. Så brutalt och hänsynslöst, men USA hade nog inte protesterat det hade väl varit helt i linje med deras utrikespolitik.

Såg att Carl Bildt uttalat sig i hårda ordalag mot att WikiLeaksdokumenten släppts, att det skulle vara ett hot mot diplomatin i världen. Jag håller inte med, utan ser det snarare som tvärtom. Som alltid, har någon skrivit det man tänker på ett utmärkt sätt.

Hans Linde på Svt-debatt:
Genom Wikileaks avslöjanden får världen ta del av ocensurerad information som på många sätt berör oss alla och vi ges en möjlighet att själva bilda oss en uppfattning. Kunskap är makt, även inom utrikespolitiken, och genom avslöjande ökar möjligheterna för ansvarsutkrävande av världens ledare och beslutsfattare. Att få ta del av material som visar på kraftfulla övergrepp av olika slag måste alltid vara välkommet, oavsett vem som kränker de mänskliga rättigheterna av och oavsett om avslöjanden är ”pinsamma” för ett eller annat land, eftersom det ger oss en möjlighet att stå upp för de mänskliga rättigheterna.

Läs hela artikeln: Wikileaks avslöjande en gåva till diplomatvärlden

AB, DN, Exp, Annarkia, Röda Berget, Röda Malmö, Democracy Now

Läs även andra bloggares åsikter om

En reaktion på ”Wikileaks visar hur absurd världspolitiken är

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s