Bra att bosättarvåldet uppmärksammas


Nu har utställningen Med kameran som vapen öppnat på Kulturhuset. Jag skall dit i dag och se utställningen och på lördag när det är ett seminarium om bosättningar. Det är organisationen Settlerwatch som arrangerar med stöd av Diakonia och Kristna Fredsrörelsen.

Jag har beklagat mig många gånger över att bosättarvåldet mot palestinska civila uppmärksammas alldeles för lite. Bosättningarna är ett stort problem ur många perspektiv, de är ett av de största hindren för fred och många palestinier fruktar bosättarna mer än soldaterna. Dagligen kommer rapporter om att bosättare har använt våld mot civila palestinier, eller bränt ner odlingar, dragit upp olivträd eller förgiftat boskap. I Hebrons gamla stad där bosättarna är de mest militanta på Västbanken, utsätts palestinska barn för stenkastning av bosättare så gott som dagligen på sin väg till skolan.

Alla bosättningar är olagliga enligt internationell rätt och ligger på stulen palestinsk mark. Många bosättare lever utan lagar, bär vapen och beter sig på ett sätt som de aldrig skulle kunna göra inne i Israel.

Därför är det verkligen glädjande att utställningen med Kameran som vapen visas i Sverige, och att den uppmärksammas i media. Såg just ett inslag på TV4 Nyhetsmorgon med filmer från utställningen och intervjuer med BTselem, den israeliska människorättsorganisation som initierade projektet att dela ut kameror till palestinier så att de har kunnat dokumentera bosättarnas våld. Nu intervjuas Johannes Mosskin, han är en av dem som jobbat mest med utställning genom organisationen Settler Watch. Verkligen bra jobbat! Så viktigt!

Artikel Av Bitte Hammargren i Svenska Dagbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

En reaktion på ”Bra att bosättarvåldet uppmärksammas

  1. Pingback: Med Kameran Som Vapen visas i Stockholm « Palestina Aktivism

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s