Om skandalseminariet på UI


När jag tog den här bilden med min Iphone kom en vakt rusande och informerade om att det råder fotoförbud i hela byggnade (Försvarshögskolan) efter klockan fem varje dag!?

Det känns bra att vi fick in artikeln i Aftonbladet i dag (Skicka honom till Haag istället). Jag har känt så mycket ilska över att Mofaz bjudits in att tala på ett seminarium om fred. Det var många som var utanför och protesterade med palestinska flaggor och plakat. Som jag skrivit förut, har det väckt starka känslor hos många att han överhuvudtaget är här i Sverige. Jag har träffat få som försvarat seminariet, en och annan som tycker att det är okej att en israelisk politiker med hans åsikter bjuds in, men även de tycker att det är olämpligt att bjuda in just honom. Det var Shaul Mofaz som ansvarade för alla övergrepp som armén begick på Västbanken 2002. Han har mycket blod på sina händer och borde inte välkomnas på detta sätt, han borde ställas inför rätta för krigsbrott. Amnesty och flera andra människorättsorganisationer har dokumenterat de brott han gjorde sig skyldig till då.

Det kostade 150 kronor att gå in på seminariet och man var tvungen att registrera sig innan, så de flesta av mina vänner stannade utanför. Vi var dock några som gick in för att lyssna, filma och fota. Majoriteten av publiken var vänligt inställda till Mofaz, han fick många applåder.

När han inledde sitt tal, satte någon på en bandspelare och ett gäng modiga aktivister vecklade ut en banderoll med texten ”Krigsförbrytare ska till Haag”. Det blev en kort manifestation, för en kille blev galen och slet tag i banderollen och vakterna kom och eskorterade ut dem. Men det var väldigt bra med en markering i alla fall, för det var kvällens enda sådan med kraft.

Seminariet var en stor skandal. Pinsamt, dåligt modererat och Jens Orback från Olof Palmes Internationella Center var alldeles för mesig och otydlig. Någon sa efteråt att han borde ”gå en grundkurs i Palestinafrågan”. Jag tror att han kan och att hans ambition var att ställa kritiska frågor, men han missade chansen. Han trasslade in sig i obegripliga resonemang och Mofaz viftade bort hans frågor. Magnus Norell sa ingenting som jag minns.

Det värsta var att Shaul Mofaz ägde arenan, han fick mala på i evigheter utan att bli avbruten. När han talade om sina dåd 2002 sträckte han på sig och var uppenbarligen stolt, israelerna ville inte ha fred då, de ville ha säkerhet och det kunde han ge dem genom militärt våld mot palestinierna. Nu var tiden kommen för fred och nu är Israel redo att ge palestinierna land. Osmakligt. Jag måste lyssna på föredraget igen för han svamlade med procentsatser och siffror både när det gällde mark och antalet bosättare. Vid ett tillfälle pratade han om Judea och Samaria istället för Västbanken och han beskrev bosättarna som modiga människor..

Jag var emot att detta seminarium skulle hållas överhuvudtaget och nu efteråt är jag ännu mer upprörd över hur dåligt arrangerat det var. Moderatorn sa ingenting och fördelade inte ens ordet, utan lät Mofaz mala på. Vi klarade inte av att vara kvar till slutet, utan jag lämnade seminariet tårögd och illamående.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 reaktioner på ”Om skandalseminariet på UI

 1. Shlinaher

  Dear Friends,

  Iran could execute Sakineh Ashtiani tomorrow. We saved her from stoning, now we have 24 hours to get key powers to take emergency action to stop this shameful killing.

  Sign the petition!
  Tomorrow, Iran could execute Sakineh Ashtiani.

  Our global outcry stopped her unjust stoning sentence in July. Now we have 24 hours to save her life.

  Iran’s allies and key UN powers are our best hope — they could persuade Iran of the serious political cost of this high-profile killing. Click below to send them an urgent call to action and send this to everyone — it only takes three minutes and we are her last chance:

  http://www.avaaz.org/en/24h_to_save_sakineh/?vl

  Sakineh’s adultery case is a tragic sham stacked with human rights violations. First, she was to be stoned to death. But the Iranian government had to revoke the sentence after her children generated a worldwide outcry against the farcical trial — she could not speak the language used in court, and the alleged incidents of adultery took place after her husband’s death.

  Then her lawyer was forced into exile, and the prosecution conjured up a new trumped-up charge for which she would be executed — the murder of her husband. Despite this being double jeopardy, as she is already serving time for alleged complicity in this crime, Sakineh was tortured and paraded on national television to ‘confess’, and was found guilty. Since then the regime has arrested two German journalists, her lawyer and her son, who has bravely led the international campaign to save his mother. All remain in prison and Sakineh’s son and lawyer have been also tortured and have no access to lawyers.

  Now Iranian human rights activists state an order has just been issued from Tehran to implement her killing immediately. She is on the list and tomorrow is execution day.

  Our persistent campaigning led Iran to drop Sakineh’s stoning sentence and captured the attention of leaders in countries with influence on Iran, like Turkey and Brazil. Now let’s urgently raise our voices to stop her killing and inhumane treatment and free her, her lawyer, her son and the jailed German journalists. Send a message and share this emergency call with friends and family:

  http://www.avaaz.org/en/24h_to_save_sakineh/?vl

  A massive public outcry has the moral authority to stop heinous crimes. Let’s use these 24 hours to send a clear message — the world is watching and we all stand together today to save Sakineh’s life and against injustice everywhere.

  With hope and determination,

  Alice, Stephanie, Pascal, Giulia, Benjamin and the whole of the Avaaz team

  Sources:

  The Islamic regime of Iran plans to execute Sakineh Mohammadi Ashtiani immediately
  http://stopstonningnow.com/wpress/4194

  Sakineh hanging imminent
  http://www.theaustralian.com.au/news/world/fears-that-alleged-adulterers-execution-by-hanging-is-imminent/story-e6frg6so-1225946610965

  Iranian woman could be stoned Wednesday
  http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5hipKgm5UqJOxciOi1f07BwbfRgFg?docId=CNG.6ef6de7af5f33847d19e690e61087c73.811

  Sakineh Mohammadi Ashtiani: A life in the Balance (Amnesty International)

  Klicka för att komma åt mde130892010en.pdf

  Support the Avaaz community! We’re entirely funded by donations and receive no money from governments or corporations. Our dedicated team ensures even the smallest contributions go a long way — donate here.

 2. Johanna

  Jättebra att du gick dit, Anna! Det är en stor skandal och när man läser referatet blir man verkligen illamående. Det lär komma många bortförklaringar i efterhand och då är det tur att ni var där och kunde bevittna vad som sades.

 3. Malin

  Jag vägrar sluta tro på rättvisan, en dag kommer han och många där till ställas till svars.
  Skandal och pinsamt att vi låter honom få tala i Sverige!

 4. Från Tel Aviv meddelas att rättegången om Rachel Corrie återupptagits. Ja, det var hon som krossades av en bepansrad D9 bulldozer.

  Tillverkaren, Caterpillar Inc har tillkännagett att de ställer in exporten av D9 bulldozrar till Israel medan rättegången fortfarande pågår.

  Nåja, det finns många, många andra som dött på liknande sätt utan uppmärksamhet, publicitet eller rättegång. Det rasade en gigantisk rivningskampanj i Rafah mellan 2002 och 2004. Israelerna försökte röja ett område närmast gränsen från bebyggelse. Till sist, under operation Regnbåge rev man urskillningslöst över hela staden. 10 000 människor miste sina hem, många dog. Teoretiskt skulle de boende få en halvtimmes förvarning. I praktiken revs många hus, ibland mitt i natten utan någon som helst varning.

  Att klaga var meningslöst.

  När Tom Hurndalls mamma Jocelyn besökte Gaza efter att Tom Hurndall skjutits möttes hon av den brittiske försvarsattachén Tom Fitzlahan Howard som upplyste om att israeliska soldater som begick övergrepp mot civilbefolkningen nästan aldrig behövde oroa sig för disciplinära efterräkningar och att de ”utredningar som genomförs nästan alltid är bluff”.

  Och om jag inte misstar mig är det ytterst de överordnade, som Shaul Mofaz, som bär ansvaret för soldaternas disciplin.

  På en presentation av Shaul Mofaz prisas hans insatser. I synnerhet framhölls hur han introducerat ”avancerad taktik för strid bebyggelse och intelligent bruk av bulldozrar” som hållit förlusterna nere.

  De ISRAELISKA förlusterna alltså.

  ●●●
  Och nu har Shaul Mofaz landat en invitation till Stockholms Utrikespolitiska institut, Magnus Norell från Washington Institute for Near East Policy sitter som kommentator.

  MAGNUS NORELL av alla människor, det är verkligen att sätta räven att vakta hönshuset. Från den mannen riskerar garanterat inte Mofaz några besvärliga frågor. Någon borde kanske upplysa om att Norells arbetsgivare Washington Institutet i det närmaste är en underavdelning till AIPAC. (ursäktar du om jag gör något fult här? Nämligen citera mig själv. ”När Magnus Norell började arbeta åt AIPAC”)

  Ta gärna en titt på eländet. Det finns en video.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s