Lätt att vara vegan i dag


Goodstore vid Nytorget i Stockholm

Nu ska här sparas pengar, så det är dags för skärpning med matlådan. Är uppe lite extra tidigt för att fixa lunchen.. I går 1 november var det internationella vegandagen och jag filosoferade lite kring det.

Jag blev vegetarian på 80-talet och vegan i slutet av 90-talet och inser att det i dag är mycket lättare att vara vegan i dag, än vad det var att vara vegetatrian 1984. Då tänker jag dels på attityder, men också på tillgång på mat.

Jag minns när jag drömde om Sojamjölk på Ica och Coop.. nu finns det hela hyllor med sötade, osötade, choklad och vanilj.. och för att inte tala om Goodstore, där man hittar allt, mat, glass, godis.. Och nu finns sojalatte på nästan alla fik och det känns fantastiskt.

Jag får fortfarande frågor om varför jag är vegan – och det beror ju på att jag är emot all form av industri där djur används och exploateras. Helt enkelt, djur plågas och lider för att vi skall få mat vi kan klara oss utan.
Att äta kött är också slöseri med naturresurser, eftersom det krävs mycket större landarealer och mera energi för att producera kött än att äta vegetariskt. Det går också åt mycket mer energi och vatten för köttproduktion.

Tanken var inte att hålla någon föreläsning nu, bara puffa lite för att det är enkelt att vara vego i dag. Och det är faktiskt så att det gör skillnad om folk börjar äta mindre kött.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 reaktioner på ”Lätt att vara vegan i dag

 1. anders å

  hej Anna,
  min dotter är numera också vegan och tar det hela på största allvar. Själv hör jag till den generation vars paradisdröm innehåller en helgrillad fårfiol över öppen eld.
  Att man är emot djurindustrin kan jag gott förstå, i varje fall dess avarter. Det finns klasskillnader där.
  Att man blir vegetarian eller vegan av hälsoskäl är en mycket bra och bärande anledning. Vi är många som steg för steg tar efter detta.
  Att djurhushållning är resursslöseri är bara en halvsanning. Du avser troligen produktionen av djurfoder ( den peruanska ansjovetan osv ) och den ekologiska misshushållningen av viss åkermark. Alltså att man odlar djurfoder istället för människomat. Till detta finns två huvudinvändningar.

  Först och främst så var införandet av djurfoder ett led i höjandet av den ekonomiska avkastningen i jordbruket. Det har alltså lönat sig att odla spannmål och gräs till djuren som betalar mer per kilo. Eftersom prissättning och efterfrågan är relationer och inte absoluta egenskaper så kan sådant naturligtvis ändras.
  För det andra så finns det vegetationsområden/klimatologiska zoner där djurhållning är klart överlägset, kanske det enda som fungerar. Det gäller inte bara renskötsel utan är en del av nomadismens uppkomst för ca 4000 år sedan. Djurhållning kan under många omständigheter alltså vara det resurseffektivaste och klimatologiskt klokaste.
  Därför måste man kunna vara kritisk till djurindustrin, positiv till fårskötsel och för säljakt samtidigt. Är man inte det så misstänker jag att man jonglerar privata problem snarare än människors bästa. Om man nu inte är jainist förståss, men det är en annan historia.

  ahimsa på dig Anna !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s