Krigsförbrytare till Stockholm

Jag trodde inte mina ögon när jag läste att Utrikespolitiska Institutet bjudit in Shaul Mofaz att tala på ett seminarium om möjligheter till fred i Mellanöstern. Shaul Mofaz som var generalstabschef över israeliska armén och försvarsminister under den brutala återockupationen av Västbanken 2002. Det är helt sjukt att en misstänkt krigsförbrytare skall komma och tala i Sverige på temat fred. Det är så att man häpnar! Och ingen palestinier är ens inbjuden att delta. Jag har så svårt att se att man skulle bjuda in en misstänkt krigsförbrytare från något annat land att tala på temat fred..

PGS har skrivit till UI och uppmanat dem att ställa in seminariet.

Utrikespolitiska Institutet bjuder in misstänkt krigsförbrytare att tala om möjligheter till fred

Palestinagrupperna i Sverige riktar stark kritik mot att Utrikespolitiska Institutet bjudit in Shaul Mofaz som huvudtalare till ett seminarium om ”Lösningar för Fred i Mellanöstern” den 2 november.

Mofaz var generalstabschef för den israeliska armén och försvarsminister under Israels militärinvasion 2002 och ansvarade då för de övergrepp och brott mot mänskliga rättigheter och internationell rätt som begicks i Jenins flyktingläger och i andra städer och byar på Västbanken och i Gaza. Det var under Mofaz ledning som palestiniernas president Yassir Arafats högkvarter demolerades. Under samma tid utförde den israeliska armén utomrättsliga avrättningar av palestinier, vilket fördömdes av bland annat Sverige eftersom det bryter mot internationell rätt.

Det är oacceptabelt att en person som misstänks för krigsförbrytelser inbjuds som huvudtalare på ett seminarium i Sverige. Det är än mer upprörande att ingen palestinsk representant inbjuds att delta. Skulle UI bjuda in en krigsförbrytare från forna Jugoslavien som huvudtalare för ett seminarium om fred på Balkan?

Palestinagrupperna uppmanar Utrikespolitiska Institutet att tänka om och ställa in seminariet med Shaul Mofaz.

http://www.ui.se/news.aspx?r_id=26340

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s