Konferens om hållbar turism i Jerusalem låter som ett tragiskt skämt


Israel betraktar hela Jerusalem som sin odelade huvudstad och vill att omvärlden ska erkänna staden som sådan. Foto: Anna Wester augusti 2010

En konferens om hållbar turism i Jerusalem. Det låter faktiskt som ett skämt, ett tragiskt skämt. Bara några månader efter att Israel beviljats medlemskap i OECD, blir kritikernas farhågor besannade. Israel kommer att använda medlemskapet för att ge legitimitet åt ockupationen. Att medlemsländerna går med på att konferensen hålls just i Jerusalem tycker jag är konstigt. Naivt kanske, men jag tycker att det är konstigt även om jag inte är förvånad. Som situationen ser ut nu med bosättarnas framfart i Östra Jerusalem är det mer än en stor skandal.

Det är otroligt viktigt att Spanien och Storbritannien valt att inte åka dit. Det ger Carl Bildt och regeringen en möjlighet att markera och visa att de menar allvar med sin hållning gällande ockupationen och Jerusalems status. Och de behöver inte vara först!

Jag hoppas också att Sverige kommer att göra någonting åt att Israel hindrar svenska medborgare från att besöka Palestina. Nu senast PGS Niklas Berg som skulle åka till Västbanken för att följa upp barn- och ungdomsprojekt som finansieras med svenska biståndsmedel. Jag blir så fruktansvärt arg när jag tänker på det.

Här är PGS uttalande angående OECD-konferensen. Vi kommer fortsätta nästa vecka med att söka få Sverige att tänka om och följa Spanien och Storbritanniens exempel och stanna hemma.

Sverige, ge inte legitimitet åt Israels ockupationspolitik!

Den 20-22 oktober arrangerar OECD en konferens om hållbar turism i Jerusalem. Spanien och Storbritannien har meddelat att de inte kommer att sända delegater till konferensen på grund av att den hålls i Jerusalem. Vi uppmanar Sverige att följa deras exempel och inte delta.

När Israel i maj i år valdes in i den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD, protesterade Palestinagrupperna i Sverige tillsammans med organisationer över hela världen mot beslutet. Vi pekade då på allvarliga brister i beredningen av medlemskapet, exempelvis att Israel använt sig av ekonomiska data som omfattade ockuperade områden, vilket även innebar att siffror per capita manipulerades då den palestinska befolkningen inte räknades in. En annan allvarlig brist var att blockaden av Gaza inte behandlades alls trots att den inletts under beredningsarbetet och trots att OECDs egna regelverk inte tillåter ensidiga blockader och handelshinder av denna typ. Vi varnade också för att ett beviljat medlemskap skulle försvaga den kritik som övriga OECD-länder, inklusive Sverige, riktat mot Israel gällande konflikten med Palestina samt att medlemskapet skulle komma att användas för att stegvis legitimera policy och praktik som dömts ut av världssamfundet.

En dryg månad efter att Israel erbjudits medlemskap offentliggjorde OECD planerna på att förlägga organisationens årliga turismkonferens till Jerusalem, vilket bekräftar våra farhågor. Palestinska, israeliska och internationella organisationer har tillsammans protesterat mot detta och uppmanat OECD-länderna att flytta konferensen från Jerusalem eller att inte delta. PGS har skrivit till utrikesdepartementet i frågan men inte fått svar.

Skälen till att det är olämpligt att hålla en internationell turismkonferens i Jerusalem är många:

Israel betraktar hela Jerusalem som sin odelade huvudstad och stora ansträngningar görs för att omvärlden ska erkänna staden som sådan, varför man i största möjliga mån försöker förlägga event som detta till Jerusalem och inte Tel Aviv. Omvärlden har aldrig erkänt Israels annektering av östra Jerusalem men OECD agerar helt enligt Israels linje då man marknadsför att konferensen ska äga rum i Jerusalem i Israel.

Turistnäringen har starka band till den israeliska ockupationspolitiken. Samtidigt som turismen används som ett instrument för att förbättra den internationella bilden av Israel, förhindras aktivt palestiniernas kontakt med omvärlden. För att bereda plats för israeliska turistmål i Jerusalem rivs palestinska hem. Detta är bland annat aktuellt i Silwan i östra Jerusalem där familjer tvingas ur sina hem till förmån för turistmålet ”kung Davids stad”. Den internationella kritiken mot detta har varit stark, även av USA och andra stater som står Israel nära.

Ockupationen begränsar också palestiniers möjlighet att bedriva turism mycket kraftigt genom att attraktiva områden står under israelisk kontroll. Israeliska nationalparker, vandringsleder, museer och turistkomplex är många gånger belägna på ockuperat område, i synnerhet i anslutning till bosättningar och längs med Jordandalen. Detta underminerar inte bara den palestinska turistnäringen utan bidrar ytterligare till landexploateringen och inskränkningarna av palestiniernas rörelsefrihet.

Palestinagrupperna uppmanar Sverige att inte ge legitimitet åt Israels ockupationspolitik genom att delta i OECD:s turismkonferens i Jerusalem.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s