Björklund kör över Skolverket, vill prioritera Kristendomen i skolan

Jag har ingen morgontidning just nu förutom Stockholms Fria och den kommer inte på lördagen för tillfället eftersom jag inte har adressändrat. Måste fixa det. Annars brukar jag ha Svenska Dagbladet i bland. Det jag saknar mest är känslan det ger att bläddra i en tidning till morgonkaffet – och så saknar jag korsorden i SvD. Annars kan man ju läsa det mesta på nätet. Jag brukar, för att citera min gamla bloggvän Ida, ta en promenad i bloggvärlden på morgonen och få nyheterna den vägen. Och sen läsa tidningarna. Det kan vara skönt med några kritiska analyser innan man kommer till själva nyheten.

Nu såg jag nyheten om att Jan Björklund kör över Skolverket i frågan om religionsundervisningen, hos Yvonne Ruwaida. Björklund säger till bland annat Svenska Dagbladet att ”Kristendomen skall prioriteras i skolan”.

Skolverket har lagt ett förslag att alla fem stora världsreligioner skall behandlas lika, men regeringen kör över dem och utbildningsdepartementet har skrivit om Skolverkets förslag och lyfter nu fram kristendomens betydelse. Björklunds argument är bland annat att kristendomen har ett stort inflytande i ”vår del av världen”.

Jag får rysningar när jag läser detta och hör Björklunds uttalanden. Jag tror att det finns gott om utrymme i skolan att prata och arbeta med våra högtider och i dag är det lika viktigt att uppmärksamma till exempel fastemånaden Ramadan som julfirandet. Och som Yvonne Ruwaida skriver ”vilka religioner ska vi prioritera för att ge midsommar och nyår ett sammanhang?”

Att gå emot Skolverket i den här frågan och lyfta fram kristendomen på det här sättet ger konstiga signaler i vårt moderna samhälle. Jag citerar Lars Ohly: ”Det är klart att många känner sig främmande inför det, både många av oss som inte har någon religiös övertygelse alls, men också naturligtvis de som bekänner sig till en annan tro än den som den här regeringen vill framhäva.”

Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 reaktioner på ”Björklund kör över Skolverket, vill prioritera Kristendomen i skolan

  1. anders å

    Jag menar att du tar allvarligt miste Anna ! När man prioriterar kristendomen medför det inte att andra religioner åsidosätts automatiskt. Hur det blir med den saken beror på vilka upplägg som görs i skolverkets föreskrifter, i läromedlen och framför allt i lärarutbildningen. Christer Hedin och Mattias Gardell hör till de mest verksamma där !!
    Riksdagsfrågan handlar främst om kristendomens utrymme ska krympas framöver. Eftersom vårt kulturarv är vår främsta brygga in i andra kulturer är en stark och radikal kristendomsundervisning en förutsättning för de flesta svenskars möjlighet att förstå exempelvis islam

    Anders Ågren ,Broderskapsrörelsen i Sthlms län

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s